Du i Fokus
ResorUpplevelser

Upplev Norrsken

skriv ut
Tack vare sitt geografiska läge är Nordnorge en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrskenet.Många besökare väljer att kombinera norrskenssafari med valspaning och en trevlig stadspaus.

Att se hur norrskenet omvandlar den svarta natthimlen till en dynamisk palett av gröna, rosa och violetta nyanser står på många resenärers bucket list. Tack vare sitt geografiska läge är Nordnorge en av de bästa platserna för att uppleva detta fenomen.

– Nordnorge ligger precis under det som man kallar för norrskenets oval. Detta innebär att det endast finns ett fåtal platser i världen där man kan uppleva norrsken så tydligt som här. Samtidigt erbjuder den karaktäristiska naturen en speciell scen som gör upplevelsen mycket mer intensiv. Och trots de nordliga breddgraderna har faktiskt Nordnorge relativt bekväma vintertemperaturer tack vare golfströmmen – så att du faktiskt kan vara utomhus, förklarar Trond Øverås, VD på Nordnorsk reiseliv.

För att uppleva norrskenet måste du vara utomhus på kvällen och natten när himlen är mörk. Fenomenet ses enklast under vintermånaderna från september till april, när himlen är kolsvart.

Många besökare åker på så kallade norrskenssafaris som kan arrangeras på olika sätt. Resenärer som endast har en natt tillgänglig kan åka på kvällsutflykter i naturen med guider och äta en traditionell middag över öppen eld, medan norrskenet dansar på himlen. Om du har fler dagar på dig kan du våga dig över det snötäckta landskapet med energiska slädhundar på en autentisk norrskensexpedition där du sover i tält. Denna norrskensjakt kan också kombineras med en vistelse på ett av de berömda ishotellen.

Utöver det eftertraktade norrskenet bör besökare i Nordnorge inte missa ett möte med några av de största invånarna i havet. På en valsafari utanför kusten finns det goda möjligheter att se kaskeloter, knölvalar och späckhuggare som – med storlekar uppemot 20 meter och 70 ton – fascinerar unga och gamla.

Även om Nordnorge har gott om vild nordisk natur, finns det goda möjligheter att leva och äta väl på en norrskenssemester. Många besökare väljer att bo i en stad – kanske Tromsö, som är den största staden i norra Norge och ligger 350 kilometer norr om polcirkeln. Här kan man kombinera det bästa av två världar genom att ha en spännande dag i naturen och njuta av middag på en av stadens många restauranger följt av en skön natt på hotell.

Text och bild – Visitnorway

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today