Du i Fokus
Resor

Bröllopsyra i Kroatien: 9 romantiska platser att gifta sig på

skriv ut
Det råder bröllopsyra i Kroatien, 5 september gifte sig Måns Zelmerlöw med sin kärlek, Ciara Janson på ön Vis med det Adriatiska Havet som bakgrundskuliss. På Vis finns många små undangömda bukter med möjlighet att gifta sig i avskildhet och är en perfekt destination för den som vill ha en mer okonventionell bröllopsupplevelse. 

Här tipsar Kroatiska Turistrådet om nio romantiska platser att gifta sig på, inklusive ön Vis, för dem som vill följa i Måns fotspår.

  1. Dubrovnik

Dubrovnik är en populär destination för bröllop men att välja den perfekta platsen är inte så lätt, listan över potentiella platser kan göras lång. Här finns möjlighet att gifta sig inom eller i närheten av murarna, med platser som Rektorspalatset, fästningarna Revelin och Lovrijenac, Sponzapalatset. Här finns också herrgårdar, parker, skepp och öarna Lopud och Šipan.

  1. Istrien

I alla större orter på Istriens västkust, från Savudrija till Pula, hör det till sedvanan att kombinera bröllop med en kryssning. De mest populära platserna för själva vigseln är byggnader och fästningar på fastlandet, samt Brijuniöarna och den vackra Amfiteatern i Pula.

  1. Kvarner

Opatijas riviera erbjuder otaliga möjligheter för bröllopsfester på lyxhotell och förstklassiga restauranger: längs vägen från Voloski till Mošćenička Draga, på bergen ovanför rivieran i Lovranska Draga och Kastav, såväl som i viken Čikat på Mali Lošinj.

  1. Kornati

Kornatiöarna är en annan unik destination för både vigsel och bröllopsfest. Mest vanliga är vikarna Opat och Vruje på ön Kornat, samt öarna Ravni Žakan, Levrnaka och Žut. Tänk dig att gifta sig mitt ute i havet – omgiven av 152 öar!

  1. Šibenik

Šibenik är platsen för seglarfantaster och när den stora och lyxiga hamnen och det nya hotellet var färdigbyggda blev staden en än mer lockande plats för nautiska bröllop. Förutom hamnen finns ytterligare två platser som är särskilt attraktiva – fästningen St. Nikolaus som nästan ligger helt i havet, och fästningen St. Mikael.

  1. Skradin

Den lilla staden Skradin är populär bland kryssningsgäster och för bröllopskryssningar inte minst. Det är en speciell upplevelse att kryssa fram längs Šibeniks kanal och över sjön Prokljansko jezero, för att till sist ankomma Skradin vid floden Krkas mynning. I denna undersköna och fridfulla lilla stad finns även utmärkta restauranger för oförglömliga bröllopsfester.

  1. Split

Några av mest populära platserna för bröllop i Split är Vila Dalmacija och Galleriet Meštrović, där man hittar statyer av Kroatiens mest kända skulptör, Ivan Meštrović. Båda platserna ligger vid foten av berget Marjan och med magisk utsikt över havet.

  1. Hvar och Pakleni otoci

Staden Hvar och öarna Paklinski otoci är ytterligare exempel på drömlika platser som är som gjorda för romantiska bröllop. På de lokala restaurangerna i Hvar kan man njuta av förstklassig medelhavsmat och själva bröllopsceremonin hålls bäst i fästningen Fortica.

På ön Sveti Klement, som är den största av öarna i Paklinski otoci, är viken Vinogradišće kusten den mest populära platsen för vigselceremonier.

  1. Ön Vis

För den som önskar sig ett mer okonventionellt bröllop och bröllopsfest, så är det här den rätta ön. Vis har gott om undangömda bukter som är perfekta för romantiska ceremonier. Lossa på slipsen och säg “JA” med utsikt över havet och den magiska solnedgången som kuliss. Den som vill inspireras av Måns Zelmerlöw, bör titta närmare på Fort George och stranden Stinivia.

 

Text och bild – Kroatiska Turistrådet

 

 

Visited 135 times, 1 visit(s) today