Du i Fokus
Resor

Svenska resenärer drar in på vardagslyxen

skriv ut

När hotell- och resesöksajten momondo tog tempen på svenska resenärer inför det nya året uppgav fler än en tredjedel (37 procent) att sparande är ett av deras nyårslöften för 2024. Samtidigt uppger en av fem (21 procent) att de vill resa mer under året – ett nyårslöfte som nästintill alla (93 procent) uppger i någon mån utmanas av viljan att samtidigt spara.

– De goda nyheterna för 2024 är att det ena inte behöver utesluta det andra utan att man faktiskt kan göra både och – spara pengar och samtidigt besöka nya destinationer och resa mer. Dels kan små vardagsbesparingar bokstavligen ta dig en lång väg. Samtidigt kan man genom att planera sina resor i god tid och jämföra priser, hitta bra erbjudanden och komma undan till en billigare slant, säger Per Christiansen, reseexpert och Senior Vice President på momondo.

Svenskarna drar in på restaurangbesöken för att spara till resan – men prioriterar långa duschar och dejting
För att spara till årets resor planerar två av tre svenska resenärer (64 procent) att dra ned på onödiga utgifter i vardagen. Flest uppger att de kan tänka sig att sluta äta ute (56 procent) och skippa hämtmat (53 procent) – medan långa duschar och tillgång till dejtingappar prioriteras högre. Dessutom kan fler kvinnor än män tänka sig att avstå från att köpa nya kläder och skor, medan fler män kan tänka sig att avstå från att köpa biljetter till olika sportevenemang.

Vad svenska resenärer helst drar ned på för att spara till resan:

  1. Sluta äta ute (56 procent)
  2. Skippa hämtmat (53 procent)
  3. Inte köpa nya kläder/skor (45 procent)
  4. Avstå från professionella skönhetsbehandlingar (37 procent)
  5. Avstå från hämtkaffe (35 procent)
  6. Sluta använda taxi-/resappar (32 procent)
  7. Vänta med icke-nödvändiga gör-det-själv-arbeten i hemmet (27 procent)
  8. Avbryta prenumeration till streamingtjänster (26 procent)
  9. Sluta röka eller vapea (25 procent)
  10. Tacka nej till utekvällar eller sociala tillfällen (24 procent)

Men hur långt kommer man egentligen genom små besparingar i vardagen? Med hjälp av momondos nya tjänst Reseberäknaren kan svenska resenärer få hjälp att planera och hitta den perfekta destinationen utifrån sin budget. Med hjälp av Reseberäknaren kan man se hur mycket du i genomsnitt sparar på att dra in på utvalda vardagliga (icke-nödvändiga) utgifter.

– Genom enkla men genomtänkta vardagsbesparingar kan man ta sig längre än man tror, och börjar man spara redan idag kan man ha en bra reskassa till dess att sommaren anländer. En fjärdedel av de svenska resenärerna uppger exempelvis att de vill sluta röka under 2024 – något som på ett halvår i snitt sparar in över 6000 SEK och som exempelvis skulle kunna ta resenärer hela vägen till Paris, Split eller Malaga, fortsätter Per Christiansen.

Läs mer om och testa den nya tjänsten här: https://www.momondo.se/c/reseberaknaren/#exploreText och bild – Momondo

Visited 39 times, 1 visit(s) today