Nya Viking Glory med lyxig känsla och roterande ”fyr”

skriv ut
Östersjöns nyaste fartyg, Viking Glory, är i trafik sedan några veckor tillbaka och bjuder både på sviter med havsutsikt från badkaret, en härlig foodmarket och en roterande restaurang. En Finlandskryssning uppgraderad till 2.0.

Nya Viking Glory döptes under traditionella festligheter i Åbo hamn den 28 februari. Redan dagen efter var hon i trafik mellan Stockholm och Åbo. I samband med fartygsdopet avtäcktes också Stefan Lindfors skulptur Under Ytan. Verket ingår i skulpturtrilogin Havets teater som är en hyllning till livet till havs.

Nya Viking Glory känns som en lyxigare variant av Finlandskryssning, en slag uppgradering till 2.0 kanske man kan säga. Nu handlar det inte bara om party, drinkar och taxfree, med det nya fartyget kan man även locka en annan slags resenärer. De som vill ha ett trevligt dygn med god mat, bekvämt boende i en mysig miljö. Något Viking Line benämner som ”slow cruising”.

Inredning liknar den på de större kryssningsfartygen. Designen är av den svenska arkitektbyrån Koncept, som bland annat även inrett hotellen Haymarket och Grand Central i Stockholm samt Copperhill i Åre. Ledorden har varit nordiskt maritimttidlöst nytänkande samt folkligt med guldkant. En känsla man definitivt känner av när man går runt på båten.

Man har verkligen tänkt till och tagit inredningen ett steg längre, särskilt i en av barerna där man kan dölja bardisken så att lokalen kan användas till familjeaktiviteter på dagtid. Inredningen är i många fall flexibel, men även elegant och med en känsla av lyx. Den roligaste detaljen måste nog ändå vara glasgolvet i nattklubben. Här ser man våningen under och vågorna som svallar nedanför. En upplevelse i sig att gå där med inget annat än glas under fötterna.

Ombord finns sex restauranger av olika slag och storlek, samt en sk foodmarket. Överhuvudtaget finns det gott om utrymmen att både dricka, äta och umgås och flera av dem kommer man åt både inifrån och utifrån. Här finns såklart även ett välinrett spa med utsikt över havet och mängder med härliga behandlingar.

Som pricken över i finns ”Fyren”, ett så kallat chambre separé. Ett runt rum med roterande golv och utsikt åt alla håll. Perfekt för ett privat firande eller tex ett styrelsemöte. När det gäller utsikten över havet, så finns den överallt. Det är stora fönster och sittgrupper vända mot havet. Allt för att njutningen ska bli störst möjlig.

Vi ser fram emot att kliva ombord på Viking Glory en dag när sommaren är som vackrast och att få sitta på akterdäck och njuta av sol, vind och vatten.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita