Du i Fokus
Resor

Modern lyx möter tusenårig historia på nyöppnade Nobis Hotel Palma

skriv ut

I en av Palmas äldsta byggnader öppnar nu Nobis Hotel Palma, en unik hotellupplevelse där modern lyx möter tusenårig historia. Här har prisbelönta inredningsarkitekter på svenska Wingårdhs tillsammans med spanska arkitekter på Jordi Herrero Arquitectos och Eduardo Garcia Acuna Arquitectos återupplivat byggnadens sekelgamla lager och fyllt den med nytt liv. På Nobis Hotel Palma möts dåtid med nutid i en harmonisk balans mellan gammalt och nytt.

Bland gotiska kyrkor och pittoreska torg i gamla stan har en av Palmas äldsta byggnader förvandlats till Nobis Hotel Palma. Det senaste tillskottet till Nobis Hospitality Groups portfölj av femstjärniga hotell, Nobis Hotels, finns sedan tidigare representerat i Stockholm (Nobis Hotel Stockholm, 2010) och Köpenhamn (Nobis Hotel Copenhagen, 2017). Hotellet är inrymt i en byggnad som uppfördes som ett muslimskt palats redan på 1100-talet. Under de många åren har huset bland annat fungerat som privata bostäder för adliga mallorkinska familjer och som samlingsplats för folkdans. Under mitten av 1400-talet renoverades huset i gotisk stil med vackra valvbågar och tvåhundra år senare fick det en förvandling i barock stil.

En uråldrig fontän har förvandlats till ett intimt bad och i en underjordisk flyktväg från förr huserar hotellets SPA. I ett av Palmas mest historiskt skyddade rum stoltserar The Mirall Bar med förstklassiga cocktails och 9 meter i takhöjd. Hotellet har också två innergårdar, en takterrass och Nobis Hotels signaturrestaurang NOI under ledning av mallorkinska köksmästaren Xema Álvarez.

På Nobis Hotel Palma möts dåtid och nutid genom ett arkitektoniskt koncept som tydligt redovisar byggandens olika tidslager. Här smälter varsamt bevarade arkitektoniska element sömlöst samman med moderna inslag, som belysningsdetaljer på historiska valvbågar eller svarta stållådor som integrerats i originalväggar av sten. Som komplement till den råa arkitektoniska grunden har Wingårdhs skapat ett varmt och inbjudande inredningskoncept med kvalitativa naturmaterial som trä, ull och läder. Hotellet erbjuder skarpa kontraster mellan gammalt och nytt i en balans mellan rått och förfinat.

I receptionen välkomnas gäster av ett trätak med en från medeltiden bevarad dekoration av den arabiska kalligrafin Naskh som mirakulöst överlevt både en brand, en jordbävning och otaliga renoveringar. I hotellets allmänna utrymmen kompletteras historiska inslag som dessa med skandinaviska, spanska och italienska designmöbler från märken som Taccini, Arflex, Moroso, Fontana Arte och Pols Potten samt skräddarsydda möbler som lokaltillverkats av snickare på ön.

De 37 rummen, varav 11 sviter, är spridda över tre våningar. Varje rum har sin egen unika form och storlek baserad på byggnadens arkitektoniska förutsättningar. Några av rummen har hundraåriga originalgolv i mönstrad keramik och andra har vackra originaltak av trä. Med imponerande nio meter i takhöjd och ett något mer eklektiskt möblemang är Mirall Bar hotellets hjärta. Mirall är det katalanska ordet för ”spegel” och spelar på rummets estetik: en bardisk av spegelstrimlor och komprimerat glas samt två gigantiska väggspeglar. Här blandas förstklassiga cocktails från en drinklista som inspirerats av byggnadens historia med arabiska, mallorkinska och moderna inslag.

Nobis Hotels signaturrestaurang NOI bjuder på det bästa av europeisk mat med inspiration av den lokala matkulturen. På NOI Palma serveras rätter menade att delas på spanskt vis i en meny av den mallorkinska kökschefen Xema Álvares, som även ligger bakom succérestaurangen Xalest på systerhotellet Concepció by Nobis. Lokala råvaror och en KM zero policy som syftar till att råvarorna ska ha kortast möjliga färdväg är ledord. Gäster som i stället letar efter mindre tilltugg och en drink kan söka sig till den intima takbaren där man kan njuta av utsikten över den ikoniska La Seu katedralen.

Gäster som söker efter avkoppling kan dra sig tillbaka på den grönskande solterrassen, de charmiga innergårdarna och hotellets intima SPA. På solterrassen möts solsugna gäster av solstolar, grönska, parasoller och svalkande utomhusduschar. En trappa ner finns en svalkande dopp-pool som placerats i en varsamt renoverad antik fontän. I det som i husets historia fungerat som en underjordisk flykttunnel huserar idag ett intimt SPA med en uppvärmd inomhuspool, torrbastu och infraröd bastu. Här har naturmaterial som spansk kalksten och varmt trä tillsammans med Stucco Lustro väggar valts ut för att skapa en ren, enkel och elegant upplevelse. För gäster som önskar utöka sin SPA-upplevelse erbjuds specialdesignade behandlingar i samarbete med wellnesstudion HEAT by Sophia Lie.

Text och bild – Pressmaterial

Visited 33 times, 1 visit(s) today