Du i Fokus
Resor

Långkryssning till Gotland

skriv ut

Nästan varenda stockholmare har nog varit på kryssning till Åland eller Finland. Några har kanske åkt lite längre, som till Tallinn eller Riga och ytterligare några har varit i väg längre bort ändå som Medelhavet och Karibien. Men hur många har varit på kryssning till Gotland eller ens vet att det är möjligt? Vi testade att åka långkryssning till Gotland med Birka Cruises i slutet av juli, här är vår upplevelse.

Vanligtvis åker man till Gotland med båten från Nynäshamn eller Oskarshamn, vi klev istället på Birka Cruises vid Stadsgårdskajen. Det är lite trassligt runt Slussen och fartygsterminalen, så det är en god idé att vara ute i god tid. Båten lämnade kajen kl 16, solen sken och Stockholm var nästan overkligt vackert.

Birka Cruises har flera olika långkryssningar under sommarhalvåret och gemensamt för dem alla är att man väljer vilken tid man vill äta på kvällarna och att man då sitter vid samma bord med samma sällskap under hela resan. Det bjuds på en välsmakande och välkomponerad trerättersmeny och finns vinrekommendation vid bordet till alla rätter för den som önskar det.

Vi valde den tidiga sittningen kl 17.30 och serverades vid första middagen en alvedsrökt fläskbog till förrätt, helstekt kalvfilé till varmrätt och rabarberstrudel till efterrätt. Medan första sittningen äter, träffar andra sittningen kaptenen för kaptenens skål, välkomstträff och presentation av personalen och de olika befälen ombord. Vi fick göra detta efter middagen istället. Detta gör hela resan väldigt personlig och alla hälsar på alla.

Fredagkvällen gick mest åt till att upptäcka båten, se på utsikten och testa olika barer. När vi vaknade på lördagen såg vi Gotland och var på väg in i Visby hamn. Har man en lite dyrare hytt ingår sk lyxfrukost uppe på Terrassen, annars äter man nere i frukostmatsalen. När fartygen lagt till går man i hamn i den takt man vill, om man vill. Det finns inget som hindrar att man är kvar ombord hela eller delar av dagen om man vill det. Från båten tar det ca 10 minuter att gå till torget, det är inget man behöver ta skjuts för, men man kan förstås följa med på någon av utflykter som arrangeras för passagerarna.

Att se Visby på en enda dag går alldeles utmärkt! Följer man strömmen av människor som går från hamnen så hamnar man snart på Stora Torget och då är det inte många steg till Domkyrkan. Går man upp för trappan vid sidan om kyrkan har man utsikt över nästan hela Visby. Följer man promenadvägen kommer man strax till ringmuren som skymtar fram nästan överallt. Söta små grå stenhus, smyckade med stockrosor i en uppsjö av färger kantar promenadvägen och allt är otroligt vackert.

Muren ses bäst från utsidan, eller baksidan från hamnen sett. Där kan man gå en bra bit längst muren, pausa på bänkar eller sola i gräset. Visby är inte så stort, det går snabbt att ta sig runt och gå tillbaka om man vill se mer av något. Almedalen är förstås ett måste, att se var politikerna håller hus på sin vecka. Parken är jättefin, men förvånansvärt liten!

Lunchen ingår inte i kryssningen, men det finns mängder med restauranger att välja på inne i Visby. Allt beror förstås på vad som lockar, men det finns både traditionell husmanskost, hamburgare och pizzerior. Vi kan dock rekommendera Brooklyn Burger inne vid Stora Torget som har jättegoda hamburgare med hemmagjord pommes och aioli. På väg tillbaka till hamnen ligger flera glassrestauranger, ett måste är att besöka Glassmagasinet med sina ca 300 olika glassmaker. Här tittar man igenom sortimentet först och tar nummerlapp sen, annars hinner man inte bestämma sig.

Senast 18.30 måste man vara ombord igen, har man middag 17.30 är detta inget bekymmer, kl 19 lämnar fartyget hamnen i Gotland för att gå tillbaka till Stockholm med en liten avstickare till Mariehamn pga taxfreeregler. Man kan alltså handla taxfree, fast man kryssar i Sverige.

Andra middagen bjöd på rågbröd med handskalade räkor, stekt rödingfilé och chokladganachetårta. Lika gott och vällagat som kvällen innan och nu hade vi även börjat prata med varandra vid bordet. Efter middagen finns det underhållning ombord i form av shower, trubadurer och sk tyst disco. Å andra sidan så är det alldeles ljuvligt att sitta ute på däck och tittat på solnedgången och kanske smutta på ett glas champagne.

Sista dagen serveras ingen frukost utan man äter istället en brunch där allt man kan önska ingår. Hela dagen spenderas ombord, man vaknar på Åland, äter brunch mellan länderna och myser på däck medan man glider genom Stockholms vackra Skärgård. Förutom att vara med på morgongympa, shuffelboard och annat kan man även besöka Birkas SPA. Här kan man ta olika behandlingar eller bara ligga i jacuzzin och se landskapet passera förbi.

De här långkryssningarna som Birka Cruises gör är absolut värda att åka med på. Allt är mer avslappnat än på 24-timmarskryssningarna, medpassagerarna är trevligare och lite mer “vuxna”. Maten är god och personalen verkar tycka att det är extra kul att vara ombord. Vi vet att det kommer spännande nyheter till nästa sommar, dessa avslöjas i november. Den stora nyheten för i år är att det även blir en vinterkryssning! För första gången kan man åka till Lappland över jul – Santa Cruise. Birka Cruises är faktiskt ensamma om att kryssa i norra Sverige, resorna till Höga Kusten är otroligt populära och platserna går åt direkt!

Ska ni fira något eller bara ha en minisemester så är de här långkryssningarna perfekta. Man checkar in en gång och sen är det full service utan att man behöver tänka. Vi kan absolut rekommendera det!

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin Jikita

Visited 90 times, 1 visit(s) today