Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Julbordskampen på Östersjön 2017

skriv ut
2017 är året då Birka Cruises utmanar de övriga rederierna när det gäller julpynt. Det ska bli spännande att se hur de andra svarar nästa år. Men vem vann julbordskampen på Östersjön 2017? Vi har testat tre olika julbord;  Tallink Silja till Åbo och Birka Cruises och Viking Line  till Åland.

Tallink Silja (Silja Galaxy 17/12)– Bäst för veganer

Redan förra året hade Tallink Silja satsat på ett julbord som inkluderar alla, i år har man tagit detta ett steg till. Ett exempel är porkkala som är morot som man tillagat på särskilt vis för att likna rökt lax. Det smakar faktiskt precis som lax och är riktigt gott. Tallink Silja har det absolut största julbordet, här finns de finska lådorna liksom köttbullar, Janssons och julskinka. Nyheter för i år är bla kallrökt gädda och vegansk brownie, bägge väldigt goda! På dessertbordet finns kakor, flera olika tårtor, godis och struwor, dock ej ris a la Malta. Tyvärr är nästan inget tillagat ombord.

Utbudet av sill är stort, men man har ingen egen signatursill. Lutfisken har man valt bort, men har istället julkorv. Janssons frestelsen och köttbullarna är till belåtenhet. Allt är gott men julkänslan når inte ända fram. Det finns inget julpynt alls i matsalen, en enda tomte bara som sitter ovanpå dessertbordet och det hänger nersläckta julstjärnor i fönstren. Har man dukat upp till julbord, måste man ha julpynt!

Nya konceptet i år på Galaxy är Galajul, med olika artister varje vecka bla Måns Zelmerlöw, Oscar Zia och Robin Bengtsson. Showerna hos Tallink Silja är och har länge varit i världsklass! Den amerikanska kvartetten Soulmakers har också en show ombord, den är helt suverän – men inte så mycket jul.  Överhuvudtaget är det inte mycket jul på båten. Vi försöker hitta julpynt och julstämning, men inte ens i taxfree har man pyntat. Det kanske kom senare, men inte när vi var där.

Birka Cruises (24/11) – VinterSmak!

Birka Cruises visar verkligen vart skåpet ska stå den här julen! Hela Sjösalen är förvandlat till ett vinterlandskap med mängder av vita gnistrande granar och ett stort pepparkakshus.  Älvor flyter fram mellan borden och det finns ett helt rum fullt med godis!

Trots att man plockat bort en mängd rätter från julbordet så känns det ändå komplett. Man har även i år låtit gästerna bestämma årets sillsmak, som resulterade i gin och enbär. Birkas julbord är klassiskt svenskt och allt lagas av de egna kockarna ombord. Lutfisken, köttbullarna och skinkan smakar utsökt, Janssons är lite för salt. Den rökta torskrommen var en höjdpunkt!

Även Birka har satsat mer på veganska rätter, med bla en vegansk julskinka gjord på rotselleri som är riktigt god och sill gjord på aubergine. På dessertbordet hittar man de traditionella mandelmusslorna och en otroligt god ostkaka. Och som sagt; här finns ett helt rum fullt med godis, allt från klubbor till gröna kulor.

Julshowen är ungefär som förra året, hade varit trevligt om man utvecklat den på något sätt så återkommande resenärer får något nytt. I nästan vartenda hörn av båten finns julpynt, har man ingen julkänsla i kroppen när man kliver av så är något väldigt fel.

Viking Line (Cinderella 2/12) – Bästa julskinkan!

Viking Lines julbord har allt och lite till! Hjärnan bakom årets julbord, eller mer korrekt; hjärnorna, är Svenska Kocklandslaget.

Här finns allt man kan önska på ett julbord, t.o.m lutfisk och dopp i grytan! Här kan man verkligen prata om dignande julbord! Man har utvecklat den vegetariska delen med bla sirapsstekt kålrot med whiskycheddar och saffranskokt fänkol med vitvinssås.

Självklart har man egna, nya sillsorter, i år havtorn och rosmarin respektive O.P. Andersson-sill med dill. Höjdpunkterna är skinkan, som är den saftigaste vi smakat, och Jansson Frestelsen som var perfekt krämig. På dessertbordet hittar vi både klenäter, ris a la Malta och smågodis.

Allt är vällagat, det mesta lagat ombord, och vackert upplagt. Man bjuder på glögg (alkoholfri) utanför buffématsalen för en trevlig start. Här finns julpyntet överallt, både på buffén, i matsalen och runt hela båten. Men var är julunderhållningen? Shower finns, av bästa sort, men ingen julmusik.

Summa summarum

Sammantaget kan man säga att bästa julupplevelsen finns på Birka Cruises, där finns en helhet med både mat och atmosfär. Bästa julskinkan och Jansons hittar man på Viking Line och största julbordet (med största utbud även för veganer/vegetarianer) finns på Tallink Silja. Vill man äta många olika saker så väljer man Tallink Silja, vill man ha hemlagat och julbord med extra allt (räkor, glass) då är det Viking Lines fartyg man kliver på. Och vill man få till en rejäl julkänsla med snö, granar, god mat och magi – då är det Birka Cruises som gäller. Juligare än så blir det inte!

Det ska bli intressant att se hur Viking Line och Tallink Silja svarar på Birkas julflört, OM de nu gör det…

 

Fotnot: Som resenär ska man vara medveten om att utbudet på lunchen och middagen är lite olika, därav prisskillnaden.

 

Text och bild – Martin Jikita, Marlene Rindå Jikita

Visited 30 times, 1 visit(s) today