Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Edward Blom firar Glöggens dag med egen exklusiv glögg

skriv ut
Varje år lanserar familjeföretaget Saturnus nya glöggsorter med både innovativa och mer traditionella smaker, med och utan alkohol. Årets stora smaksatta nyhet är framtagen i samarbete med Åre Chokladfabrik. Men man har också ett spännande samarbete med Edward Blom som skapat en exklusiv glögg med det där lilla extra!

Saturnus glögg tillverkas från grunden i företagets fabrik i Malmö, av väl utvalda råvaror och med en hantverkstradition som gått i arv i generationer. Familjeföretaget grundades 1893 och är idag Sveriges äldsta och största glöggproducent.

Årets glögg har smaken av choklad och hjortron och är inspirerad av Hjortrontryffeln som är ett signum för Åre Chokladfabrik, en älskad pralin som hängt med från starten för 25 år sedan. Resultatet är en alkoholfri och mustig glögg med god fruktighet, som ska serveras rykande varm.

Men årets stora nyhet är samarbetet med gastronomen Edward Blom som tagit fram en glögg med kraftig smak av rödvin, torkad frukt, klassiska kryddor och prima konjak introduceras nu ”Edward Bloms maffiga och mysiga glögg”.

– Jag har enormt starka åsikter om hur glögg ska smaka. Klassisk svensk glögg tycker jag alltid ska bestå av vin, sprit och kryddor. Riktig glögg måste innehålla sprit för att kunna brinna. I detta fall har vi valt att spetsa min glögg med en prima konjak. Det förstärker eldigheten och maffigheten i det hela. Rödvinet måste vara av god kvalitet. Därför har jag, tillsammans med Saturnus, varit oerhört noga med att ha ett bra rödvin i botten, säger Edward Blom.

Edward har varit noga med att hålla nere sockerhalten i glöggen. Allt för att få en finare balans och för att kryddorna ska komma fram bättre. Sötman kommer från russin och torkad frukt, samt farinsocker för att addera en lätt bränd ton. Kryddningen är rejält tilltagen, helt enligt Edwards önskemål. Klassiska svenska glöggkryddor såsom kanel, nejlikor, ingefära, kardemumma och pomeransskal har använts.

Summan av kardemumman, och de övriga kryddorna, är en glögg som är vinig, eldig, intensiv och kryddbodsdoftande. Helt enkelt en maffig och mysig starkvinsglögg.

Edward Bloms starkvinsglögg kan beställas hos Systembolaget. Flaskan är på 750 ml och det är en starkvinsglögg med en alkoholprocent på 15 procent. Artikel nr: 72167. Pris: 99 kronor.

I årets glöggsortiment finns fler ekologiska varianter än någonsin. Förutom två befintliga ekologiska produkter lanseras även Ekologisk Lätt vinglögg (2,2%vol) samt en ekologisk och alkoholfri God jul glögg. För varje såld flaska God jul glögg stödjer Saturnus Radiohjälpens kampanj Världens Barn med en krona. Hittills har Saturnus skänkt över 3 585 000 kronor till olika projekt för att stödja utsatta barn runt om i världen.

Testpatrullen såg fram emot att testa årets spännande nyheter och blev glatt överraskade. Edward Bloms maffiga och mysiga glögg är precis som den låter – maffig och mysig. Den smakar rejält av konjak, doftar ljuvligt och värmer bra en kall dag. En glögg som går bra att dricka som den är eller till glöggpartyts småplock och julgodis. Den alkoholfria Choklad & Hjorton är perfekt för den som vill ha ett alkoholfritt alternativ. Den har både en frisk smak och doft av choklad, hjortronet smyger fram i eftersmaken och hänger kvar länge.

Vi gillar Saturnus glögg som har många roliga smaker. Förra årets polkagris var väldigt speciell och hallonlakritsskallen dricker vi faktiskt året runt. Julen 2017 har inte ens börjat, men vi är redan nyfikna på vad det blir för smak nästa år.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

 

 

 

Visited 26 times, 1 visit(s) today