Du i Fokus
Resor

Isola Bella – en juvel i Lago Maggiore

skriv ut
Mellan Italiens varma sol och de snöklädda schweiziska alptoppar gömmer sig den långsmala Lago Maggiore. I sjön finns de tre öarna Isola Madre, Isola Bella och pyttelilla Isola Pescatori som tillsammans utgör Isole Borromee. Isola Bella är den vackraste av dem med stort palats och en trädgård med tio terrasser.

Isola Bella, som betyder den vackra ön, är den största av öarna och en otroligt vacker kombination av arkitektur, konst och natur. Ön ligger några hundra meter, mitt ute i sjön, utanför staden Stresa i Piemonte. Här når barocken sitt klimax, vad det gäller arkitekturen både av palatset och den vackra trädgården. Det vita palatset reser sig upp ur den fantastiska och färgstarka trädgården och blir till en helhet där man inte ser var palatset slutar eller var trädgården börjar.

Palazzo Borromee, som egentligen är ett sommarhus, stod färdigt 1671 och besöks än idag regelbundet av ägarna. När flaggan hissas vet alla att familjen är på plats . Charles Borromeo, som även sponsrade Domen i Milano, lät bygga huset och döpte det efter sin hustru Isabella. Palatset tog lång tid att bygga, men när det väl stod klart besöktes det av Europas mest prominenta personer såsom Napoleon och Josephine samt prins Charles och Diana.

Palatset är vackert utsmyckat från golv till tak. Entrén är storslagen i vit marmor, hundratals med konstverken klär väggarna, det är högt i tak och stora fönster med vidunderlig utsikt. Rummen är smakfullt inredda, möblemanget är vackert och går i en blandning av rokoko- och barockstil. Går man en guidad tur, så kommer guiden mitt i turen, att uppmana den pryda besökaren att avvika för ett slag. Efter den stora balsalen finns där nämligen några rum med lite mer ”nakna” inslag, med detta menas målningar och konstverk som kan uppfattas som ekivoka – men inte särskilt mycket för en skandinav kanske. Här seglar keruber genom rummen och paren på tavlorna slingrar sig av vällust. Mycket naket, men inte osmakligt.

 

I palatset finns märkliga källarrum som liknar grottor, Grotte del Isola, där karg sten klär väggar och tak och må runda svarta och vita stenar, i ett slags snäckmönster, täcker golven. Rummen var avsedda för att hålla värmen ute, under heta sommardagar. Förr fanns små vattenspridare i väggarna, för att kyla ner ytterligare.

Nästan omärkligt kliver man ut ur palatset och in i barockträdgården. Först möts man av vackra trappor och lite vildvuxna växter. Sedan leds man in i en grusbelagd gång med vita påfåglar som strövar fritt, där gången slutar möts man av den fantastiskt uppbyggda terrassen av gråsvart sten, figurer och växter i en explosion av färger. Vid första anblicket oerhört exotiskt, ju närmare man kommer desto fler och fler detaljer avslöjas. Som enhörningen på toppen, som är familjen Borromeo symbol och finns i deras vapensköld.

Detta är bara en liten del av den stora trädgården, men den mest häpnadsväckande delen. Det är svårt att slita sig, men fortsätter man uppför trapporna som går på varderas sida så kommer man till ytterligare en terrass med utsikt över sjön och städerna runt den. Och på vardera sidan om denna finner man två parallella trädgårdar, där den ena även har en liten servering och små butiker. Total är där tio olika terrasser, alla lika fascinerande, med en mängd exotiska, såväl ovanliga som vanliga, växter.

Hela ön är som en stor trädgård med ett palats mitt i växtligheten, det kan inte förklaras enklare. Här ska man ta sig gott om tid att bara ströva runt, både ute och inne, för att se alla detaljer och verkligen ta in hela upplevelsen. Isola Bella är inget mindre än ett smycke, nedsänkt i dalen vid de Italienska alperna, mitt i Lago Maggiore. En plats inte bara värt ett besök, utan även värt att återvända till.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 27 times, 1 visit(s) today