Du i Fokus
Resor

Gambia – The Smiling Coast

skriv ut
Vill du ha ett solsäkert resmål, vita nästan tomma stränder, god mat och underbar natur men slippa jobbig tidsomställning? Då ska du åka till Gambia! Här skiner solen från en klarblå himmel nästan hela året om, det är het värme inte fuktig som i många andra länder. Vindarna från Atlanten svalkar härlig och får det att kännas betydligt svalare än vad termometern visar.

De milslånga gyllengula stränderna för tankarna till exotiska Karibien vid första intrycket och nog finns det en del likheter alltid. Gambia är ett litet land, bara 11.295 kvadratkilometer, som omges av Senegal och Atlanten. Man skulle nästan kunna gå från Senegal i norr, promenera igenom hela Gambia, för att återigen komma in i Senegal i Söder, då det är strand nästan hela vägen. Det skulle nog gå, men vi har inte försökt. Stränderna är så gott som tomma, förutom direkt utanför hotellen. Det finns alltså gott om ställen att vara helt ensam, njuta av tystnaden och ta fantastiska bilder!

gambia-solnedgang-sista-kvallenstrand

Maten är smakrik men inte särskilt stark. Det är mycket kryddor, grönsaker och gärna såser gjorda på jordnötsolja. Nationalrätterna Domoda, Chicken Yazza och Benachin kan man äta på varenda restaurang och håller hög kvalitet vart man än går. Både fisk och kött håller hög kvalitet och en middag på restaurang kostar allt mellan 50 – 200 kr per person lite beroende på vart man går.

Markatta på balkongen
Markatta på balkongen

Djurlivet är rikt. Våra vanligaste fåglar från Sverige semestrar här, vilket innebär att man ser både bofinkar och sädesärla bland palmerna. Självklart finns här även fåglar som man aldrig ser uppe i kalla norden. För ornitologer är Gambia ett himmelrike, då särskilda naturstigar med fotoplatser finns för den som är intresserad. Största djuren är flodhästar, hyenor och babianer, överhuvudtaget finns det mycket apor men mest nyfikna markattor. Vill man se större djur som zebra, lejon och giraff kan man ta en tur till Senegal. Guider finns direkt utanför hotellen, kom ihåg att förhandla om priset, ta rekommendationer från andra turister och hör med flera olika guider för bästa pris.

Gambia har ett rikt kulturarv och en historia som inte får glömmas bort. De flesta av oss har hört talas om och kanske sett tv-serien Rötter om slaven Kunta Kinte. Kunta Kinte föddes i byn Juffure några mil upp längs Gambiafloden, där finns ett minnesmoment och litet museum. Man kan även besöka ön James Island dit slavarna fördes innan de skeppades vidare till resten av världen. Ön är idag ett världsarv som skall bevaras så gott det går.

James Island
James Island
Staty i Juffure
Staty i Juffure
Kvinna i byn Juffure
Kvinna i byn Juffure

En ”lazyday” med fiske på Gambiafloden, som är landets livsnerv, är också ett måste. Floden som är 50 mil lång är rik på fisk och det tar inte lång tid förrän man har napp. Här finns bla krabba, angelfish, butterfish, catfish och mycket annat. Har man riktig tur kan man även få upp barracuda och se delfiner leka. Ombord får man en lättare lunch, allt beror på vad man kommit överrens om.

Det mesta i Gambia är enkelt och avslappnat. Gambierna är vänliga och har alltid ett leende på läpparna. Det är ett fattigt land, det måste man vara medveten om och vi turister är en stor inkomstkälla. Därför är det helt naturligt att man får frågan om man behöver taxi direkt när man kommer ut från hotellet och av mer än en chaufför. Det kan vara påfrestande att alla hälsar, vill ta en i handen och gärna följa med en bit på promenaden. Men med ett bestämt nej tack får man snart vara ifred och efter ett par dagar är man inte särskilt intressant längre. Snabbt hittar man ”sin” taxikille som finns där när man behöver.

Att vara turist i Gambia är enkelt! Huvudspråket är engelska men många infödda Gambier pratar både svenska, finska och danska, för att konkurrera på den tuffa arbetsmarknaden. Det finns restauranger och växlingsställen överallt och alltid en hjälpande hand om man behöver. Turistsäsongen är oktober till april, men övriga året går det utmärkt att åka reguljärt. Även under regnssäsongen har många hotell öppet. Åker man charter är det Ving som står för resorna. Då tar flygresan ca 8,5 timme, inklusive ett snabbt stopp på Las Palmas. Åker man reguljärt får man räkna med några timmar till, då det brukar vara lång väntan mellan flygen som anknyter till och från Sverige. Tidskillnaden är en timme under vinterhalvåret.

Är du sugen på ett resmål som är hyfsat nära, solsäkert och slippa tidskillnader på flera timmar – ja, då är det alltså det lilla landet i Västafrika du ska åka till! Gambia – The Smiling Coast!

Fiskelycka gambia
Fiskelycka
Nationalrätten Domoda Gambia
Nationalrätten Domoda

 

Bilder och text – Marlene Rindå Jikita

 

 

Visited 16 times, 1 visit(s) today