Du i Fokus
ResorTV

Fem spännande inspelningsplatser från Game of Thrones

skriv ut
Nordirland är ett paradis för alla som följt tv-serien Game of Thrones. Serien baseras på romanserien “Sagan om is och eld” av författaren George R.R. Martin och många av inspelningsplatserna ligger just på Nordirland. Hela 27 stycken finns det, vi väljer att visa er fem av dem.

Inspelningsstudion är gigantisk och ligger i hamnen i Belfast, i Titanic Quarter nära Titanic museet. Här finns en del av alla de kulisser som använts, men bakom ett plank så man bara kan skymta dem. Fram till 8 september visas utställningen Game of Thrones the touring exhibition som är granne med studion. En fantastisk utställning som ingen sk “Thronie” får missa. Runt om i Belfast finns även en mängd specialgjorda fönster med viktiga scener ur serien.

Man kan nog säga att Nordirland numera i stort sätt lever på miljöerna runt Game of Thrones. Här har man bland annat spelat in scenerna som handlar om Winterfell, The Wall, Iron Islands, The Stormlands och Dragonstone. Det spelar ingen roll åt vilket håll man åker, alltid stöter man på någon spännande plats där man spelat in någon scen. Detta annonseras oftast med en skylt som berättar vilken scen som spelat in där och vilka karaktärer som varit med.

På Nordirland finns fler inspelningsplatser från ”de sju kungarikena” än någon annanstans i världen. På bara en helg kan du se allt från Winterfell och Dothraki Sea till den magiska Kings Road, Riverlands, Iron Islands och The Haunted Forest. Här berättar vi om fem av dem, vi kan inte säga att de är de viktigaste platserna – alla känns ungefär lika viktiga.

Dark Hedges

Kingsroad, eller Dark Hedges, som platsen egentligen heter är den vackra allén som visats några korta ögonblick i säsongen 1, 2 och 7. Här får man bla se Arya Stark när hon flyr från Kings Landing klädd som pojke.

Dark Hedges ligger i Stranocum på norra delen av ön. Allén med bokträd från 1800-talet planterades av familjen Stuart för att imponera på besökare. Bäst är att komma tidigt på morgonen eller under lågsäsong, då kan man ta magiska bilder av en av de vackraste alléerna i världen!

Dunluce Castle

Dunluce Castle ser vi som House of Greyjoy i serien. Ruinen är nästan fallfärdig och är spännande att vandra runt i. Bäst är att ta en båttur och se slottet från havssidan, har man tur får man sällskap av en eller flera sälar.

Vill man se det från land så kostar det inträde för att komma innanför staketet, men man ser en del helt gratis från utsidan också.

Castle Ward

Som slottet Winterfell ser vi Castle Ward, här regerade King of the North och familjen Stark.

Slottet ligger otroligt vackert i en stor park norr om Downpatrick. Man betalar en avgift både för att parkera och vandra runt i parken och en extra avgift för att besöka slottet. Har man riktig tur kan man få klappa två av varghundarna från serien.

I området runt Castle Ward finns hela nio inspelningsplatser i närheten av varandra.

Downhill Beach

Downhill Beach eller Dragonbeach, nära Londonderry, är som klippt och skuren för film. Stranden är stor och bred och ligger väldigt vackert. Här ser vi prästinnan bränna avbilderna av de sju gudarna för att hedra Lord of Light.

Hit kan man komma nästan när som helst, det är gott och plats och sällan särskilt mycket folk.

Tollymore forest

Området norr om muren, skogen runt Winterfell, heter i serien The Haunted Forest. Tollymore forest som det egentligen heter ligger vid Mourne Mountains och det var här Ned Stark hittade jättevargungarna. Det var också här som The Night’s Watch träffade på White Walkers första gången i första säsongen.

Tollymore öppnades 1955 och är Irlands första skogspark och har varit med i serien många gånger och det var faktiskt här som allt började. Skogen visas i den allra första scenen av Game of Thrones.

Detta är som sagt bara 5 av 27 inspelningsplatser. Det finns turer som visar samtliga platser, det tar 3-4 dagar om man vill besöka dem alla. I bästa fall så får man en guide som varit med i serien och kan berätta lite om inspelningarna, det finns några att välja på bla Giant Tours. Man kan även åka helikopter med tex Cutting Edge Helicopter från den lilla staden Bushmill och se de flesta av platserna från ovan. En tur på ca 45 minuter som ger en bra översikt över hela Nordirland och de viktigaste platserna. En riktigt häftig upplevelse!

Tar man sig till Sheans Horsefarm och har riktig tur kan man till och med få rida på hästarna från Game of Thrones. Tillsammans med en guide rider man ungefär en timme rätt ut i ingenstans och serveras lunch i en alldeles underbart vacker miljö. Högt upp på en kulle har man byggt ett litet lusthus, hästarna går fritt medan man äter och som avslutning på en god lunch kläs man upp i magnifika kläder från serien och tar bilder med hästarna, kläderna och den fantastiska utsikten.

Nordirland är som sagt väldigt mycket Game of Thrones, serien finns med överallt. Har man inte sett den så gör det inget, även om det underlättar. Guiderna berättar och skyltar förklarar och visar bilder, så man förstås allt ändå. Var man inte intresserad innan, så vet man ändå det mesta när man åker hem. Har man inte velat se serien innan, så vill man det definitivt efter resan.

Men Nordirland har mer än Game of Thrones förstås! Ett otroligt landskap men mängder av speciella och vackra platser. Har man varit där en gång, så vill man bara dit igen.

 

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 17 times, 1 visit(s) today