Fem höstiga måsten i Dalarna

skriv ut

Sommaren är slut, nu njuter vi av naturens rika färgskala och ger oss iväg på en mysig hösthelg. I Dalarna finns bekvämt boende, genuina matupplevelser och mäktig natur. Många av de mest populära besöksmålen håller fortfarande öppet, det finns gott om utrymme och det finns tid för att ladda de egna batterierna.

1. Unna dig en helg på hotell

Anrikt, naturnära eller i city? Oavsett vilken typ av hotell som lockar är det enkelt att hitta ett vinnande alternativ i Dalarna. I Tällberg ligger exempelvis det anrika familjehotellet Åkerblads och på hög höjd i Rättvik finns Hotell Lerdalshöjden. Trevliga Pernilla Wiberg Hotell i Idre, klassiska Mora Hotell och ståtliga herrgården Snöå Bruk i Dala-Järna är tre mysiga tips på utgångspunkter för helgens utflykter.

Se mer: Hitta fler boendepärlor i Dalarna.

2. Hitta lokala delikatesser

Det finns en mängd delikatesser som förknippas med Dalarna, som goda ostar, strutsglass och handgräddat knäckebröd. Taste of Dalarna är den ultimata guiden till den lokala maten, där du kan hitta flera guldkorn i form av gårdsbutiker, restauranger, caféer och andra mathantverkare med lokalt fokus.

Helgen 3–5 september arrangeras dessutom Dalarnas skördefest, som samlar smakrika upplevelser i fyra områden i Dalarna: ”Skördefest i Södra Dalarna”, ”Mat runt Siljan”, ”Tunabygden” och ”Renbiten och Renbiten Deli Falun”.

Se merTaste of Dalarna.

3. Upplev Dalarna till fots

Välkomna höstfärgerna utomhus i dalafjällen eller vandra närmare centrum på lättillgängliga kulturstigar. Oavsett nivå finns en stor mängd vandringsupplevelser att välja och vraka bland.

Se mer: Stor guide till förslag på vandringar i Dalarna.

4. Kulturell roadtrip längs Kulturresan

Även om hösten nalkas har flera av stoppen som utgör Kulturresan i Dalarna fortfarande öppet för säsongen. Ta en guidad tur genom konstnärsparet Karin och Carl Larssons inspirerande hem i Sundborn eller se mer av den hajpade konstnären Hilma af Klint på Dalarnas museum i Falun.

Se mer: Här stoppen längs Kulturresan.

5. Hemester på cykel

Dalarna är som gjort för att upptäckas och utforskas på cykel – vare sig det handlar om avslappnad cykling på lugna vägar eller mer adrenalinfyllda cykeläventyr för den som söker spänning. Cykelnätverket Biking Dalarna samlar en rad cykelområden som har leder och cykelturer för alla smaker, både nybörjare och mer vana cyklister. Hos dem finns cykelupplevelser av hög kvalitet, med gemensamma ledmärkningar, gemensam gradering av lederna samt bra kringservice i form av mat och boende.

Se mer: Hitta till Dalarnas bästa cykling.

 

Text och bild – Visit Dalarna