Du i Fokus
Resor

Cypern – en härlig destination året runt

skriv ut

Tycker du om sol, vackra stränder, historiska sevärdheter, spännande aktiviteter, god mat och goda viner? Då är Cypern ett hett tips! Här skiner solen 300 dagar per år, här finns mängder med historia och massor med god mat och dryck.

Cypern ligger i östra delen av Medelhavet bara fyra timmar med flyg från Sverige. Ön är kanske mest känd för sina turiststäder Aya Napa och Protaras även kallad Fig Tree Bay, men här finns så mycket mer! Huvudstaden är den enda i världen som delas mellan två nationer, Grekland och Turkiet. Här finns också flera antika platser som tagits upp på Unescos världsarvslista, bla den välbevarade byn Choirokoitia och kungagraven i Paphos.

Cypern har 300 soldagar per år och håller en behaglig temperatur under vintern, men här finns även snö uppe i bergen. Så det finns alltså möjlighet att både åka skidor och ligga på stranden, under en och samma vistelse beroende på var man befinner sig på ön.

Mat och dryck

Cypern har en tradition av medelhavsmat som gärna serveras i form av smårätter sk meze. Här tillverkas haloumi som är öns stolthet, samt en mängd härliga bakverk. Cypriotisk mat är lik grekisk mat, men med influenser från bland annat mellanöstern. Man använder mest det som odlas lokalt vilket gör att det serveras mycket grönsaker, lamm, fågel och fisk.  

Meze är det traditionella sättet att äta, där man delar flera små rätter. Antingen börjar man middagen med några få meze-tallrikar och äter sedan varsin huvudrätt, eller också äter man hela måltiden med flera meze-rätter och får på så sätt en lång måltid med gott om tid att umgås. Det blir som en slags buffé, med smakprover på allt som Cypern har att bjuda på.

Det finns alltid Grekisk sallad, bröd, röror, haloumi, grönsaksrätter, korvar, grillat kött och olika grytor och något sött till efterrätt såklart. En äkta meze-restaurang är dock svår att hitta i turistområdena, men fråga på hotellet så kommer ni få bra tips på lokala restauranger. Några som vi testat och kan rekommendera är: Kipriako i Limassol, Ouzer i Paphos, Yannis Tavern i Kathikas samt Tochni Tavern i Tochni.

Kultur

Cypern är full med historiska platser, särskilt Paphos har mycket att erbjuda för den som vill fördjupa sig i Cyperns historia. I hamnen finns Paphos Arkeologiska Park med sina fantastiska mosaiker från 300-talet före Kristus fram till medeltiden. Här kan man se flera nästintill intakta golv, med ursprungliga färger och fantasifulla mönster. Mosaikerna skildrar bland annat olika scener från den grekiska mytologin och har en hel del att berätta om hur människor levde här långt tillbaka i tiden.

Mellan Paphos och Limassol hittar man Afrodites födelseplats. I den grekiska mytologin är Afrodite kärlekens, fruktbarhetens och skönhetens gudinna. Enligt myten föddes hon ur vågornas skum, just här vid Petra tou Romiou. Sägnen säger också att om man simmar tre varv runt klippan kan man bli yngre och det gäller att simma åt rätt håll – annars är risken att man istället blir äldre. I närheten av Limassol finns även Kourions antika amfiteater med tillhörande byggnader, otroligt vackert att uppleva kvällstid i solnedgången. En guidad tur här är otroligt intressant, men man ska ha gott om tid för det är mycket att se.

Att göra

Cypern är inte bara härliga stränder, även om här finns många mil med härlig kust och kristallblått vatten. Ayia Napa är välkänt, men stränderna i Larnaca, Protaras och Limassol är också fina. Vill man ha lite lugnare är det Paphos man ska satsa på. Här finns en milslång strandpromenad längs med Paphos hela kustlinje. På Cypern finns faktiskt EU:s renaste badvatten, och ett 60-tal stränder har tilldelats EU-märkningen Blå flagg för rent vatten och ekovänlighet. De två längsta och populäraste stränderna är Nissi Beach och Grecian Bay, som också är blåflaggade.

Tycker man om att dyka eller snorkla är ett besök till MUSAN – Museum of Underwater Sculpture utanför Ayia Napa ett måste, det är en slags skulpturpark under vattnet. Skulpturerna står på ca 8-10 djup och är en fantastisk upplevelse.

Det är enkelt att köra bil på Cypern, men man ska tänka på att det är vänstertrafik. Ett besök i Troodosbergen är en fantastisk upplevelse, men då krävs att man hyr en egen bil eller bil med chaufför. Bergsbyarna Arsos och Omodos är varandras totala motsatser och värda ett besök. I den lilla bergsbyn Platres finns det möjlighet både till skidåkning och besök till vattenfallet Millomeris som man kan bada vid.

Cypern är en guldgruva av kultur och sevärdheter och bjuder dessutom på ett stabilt och behagligt klimat. Vill du ha en aktiv semester med vandring i bergen, lära dig mer om antikens historia, äta gott och kanske gå en matlagningskurs eller bara sola och bada? Det spelar ingen roll, här finns något för alla – året om.

Text och bild – Jikitas (samt pressbild från MUSAN)

Visited 19 times, 1 visit(s) today