Cykelsommar i Järvsö

skriv ut

Järvsö är starkt etablerat som landets främsta cykeldestination med disciplinerna downhill, cross country, pump track, leusire, gravel och landsväg samlat på ett och samma natursköna ställe. I sommar finns många trampvänliga nyheter.

Under de senaste åren har utvecklingen av nya arenor inom cyklingen blomstrat med etableringen av Järvsö Skills Park och dess dubbla asfalterade pump tracks, samt etableringen av företaget Cykla Järvsö och dess nybyggda cross country-leder. Lägg därtill Järvsö Bergscykel Park som sedan många år tillbaka rankas som en av Europas bästa parker för downhill så har du en spännande och händelserik cykelsommar att se fram emot.

Toppsommar väntar i Järvsö Bergscykel Park
Nämn bokstavsföljden JBP i cykelkretsar och de flesta vet vad du pratar om. Järvsö Bergscykel Park rankas som en av Sveriges, kanske Europas bästa parker för liftburen cykling och säsongen 2022 kommer inte vara ett undantag. Här finns leder för alla, från enklaste gröna till svåraste svarta skapar sommarens roligaste äventyr på en cykel. All utrustning finns att hyra med förhandsbokning som ett starkt tips.

Cykla Järvsö
Den populära cross country-disciplinen fortsätter växa stort i hela landet och här håller Järvsö i taktpinnen med att bygga hållbara leder som vänder sig främst mot den aktiva familjen. Företaget Cykla Järvsö har redan etablerat över 20 kilometer byggda leder med fokus på genuin cykelglädje i kategorin gröna och blå leder – och många lekfulla kilometer till är på väg. Säsongen på XC-lederna drog igång den 14 maj och inför sommaren har den stora arenan för teknikträning i Badtjärnsområdet utvecklats ytterligare för cyklister på alla nivåer. De röda lederna som vänder sig mot mer erfarna cyklister utvecklas också vidare, i området Skästraberget pågår en ny satsning som beräknas stå klar under den senare delen av säsongen och här utlovas teknisk, rolig och utmanande cykling.

Järvsö Gårdstramp är tillbaka
Äntligen är det tillbaka – Sveriges mysigaste cykelevenemang där bybor, turister, grannar och vänner samlas. Här cyklar deltagaren från gård till gård genom natursköna Järvsö och genom fälten där maten växer och djuren betar. På gårdarna träffar cyklisterna bönderna, köper något gott att äta och dricka – allt gjort på färska lokala produkter. Tittar runt, träffar nya och gamla vänner – lite av en gårdsfest på hjul helt enkelt.

Bicycling Bikeweek på Camp Järvsö
En gedigen cykelvecka med landsväg- och gravelcykling i fokus när Camp Järvsö tillsammans med Sveriges ledande cykelmagasin Bicycling arrangerar Bicycling Bikeweek i Järvsö. Veckan går av stapeln den 11-17 juli då Järvsö är som finast, varmast och ljusast och här erbjuds en hel vecka full av cykelmagi på vägarna i Järvsö och Hälsingland. Veckan inleds med ett landsvägsläger i tre dagar för att sedan övergå till mindre slät terräng och en redig dos med gravelcykling. Här finns möjligheter att delta på den första eller den andra delen av upplägget, men även hela veckan för de som verkligen vill maxa sin cykelvecka.

Cykelguider och uthyrning i Järvsö
På många cykeldestinationer runtom i landet är bristen av guider och kurser ett faktum och historiskt så även i Järvsö. Här har destinationen tagit tag i utmaningen och numera finns flera etablerade företag med utbildade guider som vänder sig mot cykelturisten. Möjligheten att både bli en bättre cyklist och få ta del av de lokala pärlorna lockar många besökare så att förhandsbokning är rekommenderat. Lika så med cykeluthyrningen – här är det bra att vara ute i god tid för besökaren.

 

 

Text och bild – jarvso.se