Du i Fokus
Resor

Checklistan inför resan – dessa produkter bör du ha i ditt reseapotek

skriv ut

Sommar innebär semester eller inplanerade resor för många. Oavsett om du ska semestra på hemmaplan, åka till varmare breddgrader eller besöka fjälltoppar så är det alltid en god idé att bygga upp ett bra och komplett litet reseapotek för alla olika behov.

Vissa tycker om att spendera den på stranden medan andra föredrar en vandringssemester. Oavsett vilken semester man väljer kan det vara bra att ha med sig ett reseapotek utifall olyckan är framme. Vill du slippa fundera på vad du behöver i ditt reseapotek så har Kronans Apotek gjort en lista, som är enkel att följa:

Basprodukter i Reseapoteket:

* Solskydd

* Vätskeersättningen

* Handsprit

* Tvål

* Våtservetter

* Receptfria läkemedel

* Allergitabletter

* Pincett

* Mjukgörande kräm eller salva

* Plåster och sårtvätt

Reseapotek för stranden, vandringen och stugan:

* Solskydd – Det finns olika typer av solskydd och vissa är vattenresistenta och andra inte. Köp den sort som passar dig och ditt resmål bäst.

* Vätskeersättning – Om man är aktiv på stranden eller går längre sträckor är det lätt att bli uttorkad i värmen. Vätskeersättningen hjälper till att återställa vätskebalansen och tillför viktiga salter.

* Myggmedel – myggor finns det gott om i skog och mark eftersom det blåser mindre där. Myggmedel som spray brukar vara mildare medan deodorant är starkare.

* Hydrokortisonsalva och allergitabletter – hjälper mot klåda vid insektsbett och lindrar soleksem

* Fästingplockare – ta bort den så fort som möjligt. Fästingborttagaren hindrar att kroppen pressas samman och att rester kvarblir.

* Sporttejp är även bra att ha i sitt reseapotek. Om man vandrar i skogen eller leker på stranden kan det vara lätt hänt att stuka både händer och fötter. Tejpen stödjer och avlastar leder, muskler och ligament.

Reseapotek för sjön:

* Sjösjukeplåster – illamående, yrsel och kräkningar är inte roligt att få när man vill njuta av båtlåten. Plåster innehåller en aktiv substans som hjälper kroppen att förebygga sjösjuka.

* Solskydd – vatten reflekterar solen extra mycket och det är viktigt att återapplicera solskyddet för att bibehålla ett bra skydd.

* Kylbalsam och hydrokortisonsalva – efter en solig dag på sjön kan det vara skönt att svalka huden med ett lindrande kylbalsam och om du får soleksem kan hydrokortisonsalva hjälpa.

*Brännskadekompresser – lindrar besvären om man råkar bränna sig vid spisen eller på motorn.

Resa med läkemedel – Vad gäller?

Att föra med sig läkemedel över nationsgränser är förknippat med olika lagar och regler. Vad som gäller beror dels på vilken typ av läkemedel, dels vilken nationsgräns det rör sig om. Vad gäller narkotikaklassade läkemedel så skiljer sig åt mellan olika länder, därför är det viktigt att ta reda på vad som gäller i det land man reser till. Landets ambassad kan svara på frågor om läkemedel och narkotikaklassning.

Text – Kronans Apotek, Bild – Marlene Rindå Jikita

Visited 14 times, 1 visit(s) today