Du i Fokus
Resor

Bästa matlandet

skriv ut
Det råder ingen tvekan – Italien är det i särklass bästa kulinariska landet att besöka, enligt Tickets Sifoundersökning. Över en tredjedel av de svenska resenärerna tycker att Italiens gastronomiska upplevelser lockar mest. Frankrike, som också brukar räknas som ett av världens främsta kulinariska länder, och dess klassiska maträtter föredras av endast 8 procent.

Maten under en semester är ofta av stor vikt för resans helhetsupplevelse. Däremot kan matpreferenserna variera. Enligt Tickets senaste Sifoundersökning är Italien det i särklass bästa landet att besöka för matens skull. Italien rankas som det bästa matlandet bland knappt en tredjedel av Sveriges resenärer (32 procent), oavsett åldersgrupp och boendeort. Det är ett stort hopp ner till tvåan Grekland. Klassiska, grekiska läckerheter som fetaost och kalamataoliver, föredras av 8 procent när svenskarna väljer främsta matland att besöka.

Däremot finns det vissa regionala skillnader. Bland resenärer i Västsverige är det till exempel mer populärt än i övriga landet att besöka Grekland för matens skull. 11 procent av boenden i Västsverige tycker att Grekland är det bästa matlandet att besöka, jämfört med 5 procent i snitt för Sverige. Det är dock fortfarande en övervägande majoritet, knappt 25 procent, av den Västsvenska befolkningen som föredrar Italien.

Thailand brukar ofta nämnas i matsammanhang och den thailändska kokkonsten står ofta högt bland semestrande svenskar. Däremot är det endast 3 procent som väljer Thailand som det främsta matlandet att besöka.

Vilket tror/tycker du är det bästa matlandet att besöka?

1. Italien, 32 procent
2. Frankrike, 8 procent
3. Grekland, 5 procent
4. Spanien, 4 procent
5. Thailand, Sverige, 3 procent
6. Japan, USA, 2 procent
7. Indien, 1 procent
8. Övriga, 9 procent
9. Tveksam, vet ej, 31 procent

 

Text och bild – Ticket

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today