Du i Fokus
Nyfiken på ...

Nyfiken På… Ellinor Persson

skriv ut
Hon har vunnit På Spåret två gånger, varit skönhetsdrottning och programledare. Ellinor Persson är kvinnan som gärna dyker ner i kartboken, tar en tennismatch med vännerna och älskar att fika. En mer livsglad person är svår att hitta!

Många känner igen henne för vinsterna i På Spåret, men hon är även ett välbekant ansikte för dem som tittade mycket på tv på 90-talet då hon var programledare för bla Kosmopol tillsammans med Jan Trollin. Duon ledde även Vi i Femman, Unga Tvåan och en massa andra program. Men allt började i Sveg, där Christina Ellinor Persson föddes 5 Oktober 1965, som nummer två av tre syskon. Familjen flyttade sedan till Sundsvall där Ellinor är uppväxt, somrarna tillbringades hos farmor och farfar i Härjedalen och mormor i Sveg.

Minnena från barndomen är många och ljusa -Jag kommer ihåg att jag blev stoppad av människor, både som jag kände och inte kände, och fick alltid höra att jag var så glad. Jag älskade livet och allt var roligt. Jag kunde inte förstå mina kompisar som tyckte saker var tråkiga och jag kan inte minnas att något var tråkigt. Jag vet än idag inte vad tråkigt är!

Flytten till Stockholm gick strax innan 20-årsdagen pga att dåvarande pojkvännen skulle plugga på Handelshögskolan. – Jag tänkte; varför inte? Jag var så sorgfri och har varit det under hela min uppväxt. Jag har aldrig haft några framtidsplaner, utan verkligen levt i nuet.

Hur kom Fröken Sverige in i bilden?

-Det var 1988, det var min mamma som anmälde mej. Det var inte som nu med olika landskap, utan det plockades ut 30 kandidater, som sedan blev 8 som Året Runts läsare fick rösta mellan.

Ellinor visste inte att hon var anmäld förrän brevet med resultatet kom, men hon var inte särskilt överraskad. Mamma hade anmält henne förr till bla Årets Lucia. Ellinor kom tvåa i Fröken Sverige, men när vinnaren inte kunde vara med på turné pga modelljobb, fick hon hoppa in i vinnarens ställe och bla åka på turné i Norden. Modellkarriären blev dock kortvarig. -Jag var ingen modell, däremot passade jag för reklam.

Något år senare träffar hon av en slump Jan Trollin när de båda jobbar extra i en klädbutik i Sundsvall över en jul. De fann varandra direkt och han rekommenderade henne att söka till SVT i Sundsvall där han själv hade fått jobb. Hon fick jobbet och trots att Ellinor aldrig drömt om att bli programledare har det blivit ganska många program kan man nog konstatera. Men hon har inte bara varit framför kameran, utan även bakom och lite vid sidan om. När första Robinson skulle sändas 1997 var det Ellinor som fick uppdraget att leta upp en lämplig inspelningsplats i Malaysia. När programmet väl skulle spelas in var hon dock mammaledig med lille Jordan. Men hela familjen var ändå på plats i Malaysia eftersom sambon Johan Sörbom jobbade med säkerheten under produktionen.

Vem är Ellinor?

-Jag är väldigt, väldigt spontan. Jag är orädd och jag bryr mej inte så mycket om vad folk tycker om mig, det är klart att jag vill vara omtyckt – men jag är inte så beroende av vad andra tycker om mig. Jag har ett otroligt stort behov av att vara för mig själv, jag får ett större och större ensamhetsbehov. Jag måste verkligen dra mig tillbaka och vara själv.

Det har gått en del oförklarliga rykten om henne, bla att hon har haft en relation med Mats Sundin. En person som hon vid det tillfället inte ens hade träffat. Innan På Spåret fanns det en del fördomar om att hon var blond och yvig och bara intervjuade en massa kändisar. De rykten och fördomar som funnits har dock inte bekommit henne alls.

Ellinor har ett äktenskap bakom sig och hann bara vara skild i cirka två månader innan hon träffade sin nuvarande sambo Johan. De träffades ute på lokal och Ellinor var på väg hem när Johan kom fram och frågade om hon redan skulle gå. Det skulle hon tydligen inte, särskilt inte när världens snyggaste man bad henne stanna, och i slutet på kvällen lämnade hon sitt telefonnummer till honom. Johan hävdar fortfarande, än idag, att han inte visste vem hon var – Ellinor tror honom fortfarande inte.

Men det har inte alltid varit en dans på rosor och eviga framgångar, inte ens för Ellinor. Hon växte upp med en pappa som var alkoholist, som gjorde henne till en slags kameleont. – Jag utvecklade egenskaper som är typiska för medberoende. Allt ifrån bekräftelsebehov till att vara väldigt duktig, duktiga flickan, och att vara alla till lags. Jag är bäst på att vara till lags. Jag är även sinnessjukt bra på krishantering och kriser.

Hennes mamma dog plötsligt vid 51-års ålder, vilket var en chock för alla. När Ellinor väntade första barnet blev hon jättesjuk, vilket senare skulle visa sig vara hypotyreos. Andra barnet föds nio veckor för tidigt och ingen tror att dottern ska överleva. En lång resa med behandlingar startar och samma dag som hon friskförklaras får de veta att Ellinors svärmor har njurcancer. Några månader efter att svärmor gått bort konstaterar läkarna att sonen Jordan har diabetes och något år efter det går även svärfar bort. Och i den vevan får Ellinor bröstcancer. Inom loppet av fem år händer det alltså väldigt mycket, ändå älskar hon livet. Det finns inget hon inte klarar!

Hur ser en perfekt dag ut?

-Då vaknar jag en krispig höstdag och har sovmorgon. Jag tar på mig sköna kläder och går ut och powerwalkar och känner den krispiga höstluften. Sen kommer jag hem, äter en god frukost och läser en jättebra bok. Sen är jag redo att träffa vänner. Då spelar vi tennis i två timmar och sen fikar vi. Jag älskar att fika! Efter det är det kören och sen kanske vi går ut och tar ett glas vin. Då har jag fått både det sociala och min ensamtid.

Har du några dolda talanger?

-Jag tycker väldigt mycket om att sjunga och är ganska bra på att sätta stämmor. Jag har inbyggd kompass, så vart jag än är i världen kan jag alltid känna vart norr, söder osv är. Sen har jag alltid varit väldigt, väldigt förtjust i kartor.

Hon önskade sig en jordglob som hon satt och snurrade på länge och hade kartor istället för tavlor på väggarna. Behovet av att veta hur länderna ligger i förhållande till varandra och hur världen ser ut har varit stort. Hon är väldigt duktig på geografi vilket vi alla fick se i På Spåret.

Hela 2014 gick åt till cancer. Ellinor drabbades av aggressiv bröstcancer i januari. Men den var långsamväxande och operationen blev inte förrän i mars, då det togs tårtbitar ur bröstet. Sedan följde cellgifter och strålning, med håravfall och illamående. Idag äter hon mediciner, manliga hormoner, och är satt i klimakterium. Hon var hela tiden helt säker på att bli frisk, det enda hon var rädd för var att tappa håret – inte att vara utan hår, utan själva “tappandet”. Därför rakade hon av det rätt snabbt och då blev det inte lika jobbigt. – Jag tycker det är asnice att vara i klimakteriet! Ellinor har lite vallningar, men är glad att slippa pms-besvär och märker att när hon motionerar och undviker vin så blir vallningarna lindrigare.

Vart är du om tio år?

-Jag tänker ju aldrig så, jag är här och lever i nuet. Många har mål, men jag lever i nuet. Jag har ingen bucketlist eller så. Men jag kanske har barnbarn och då kommer jag att vara en sån farmor/mormor som är ledig hela sommaren och tar hand om barnbarnen. Jag vet inte hur jag kommer att jobba eller bo, men jag tänker barnbarn och jag kommer att vara frisk.

Numera jobbar Ellinor på heltid som moderator, vilket innebär att hon styr diskussioner och leder debatter. I sitt arbete som programledare började det komma fler och fler bokningar som konferencier där man ville att hon skulle presentera olika personer och med tiden bad man henne även att ställa frågor och göra korta intervjuer. Det ena ledde till det andra, företaget går bra och hon har mycket jobb, men kan styra sina tider själv. Dessutom lär hon sig massor i sitt arbete och det är en stor bonus för en vetgirig person som Ellinor.

Mingel och kändisfester är inget hon längre går på även om möjligheten finns. 14 år av hennes liv gav henne tillräckligt och var så intensivt att hon till slut knappt orkade le mer. Nu ska det vara något alldeles särskilt för att hon ska tacka ja, men en och annan filmpremiär kan det bli.

Ellinor Persson är en oerhört vacker person både utseendemässigt och själsligt. Hon är genuint nyfiken på andra människor, otroligt intelligent och en bra lyssnare. Så klart är Ellinor även en bra talare och tilldelades priset som Årets Talare 2013. Man kan nog likna henne med Pippi Långstrump och hennes resonemang “Det har jag aldrig gjort förut, så det klarar jag nog”. Totalt prestigelös kastar hon sig in i nya saker som verkar roliga och intressanta och lyckas för det mesta väldigt bra.

En härlig människa helt enkelt!

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bilder – Marlene Rindå Jikita, Privat och Talar Forum

 

Visited 167 times, 1 visit(s) today