Du i Fokus
Dryck

Ruffino – över 140 år av kvalitetsvin

skriv ut
De senaste åren har den populära vinproducenten Ruffino satsat stort på miljön, både i produktionsprocessen och i nya ekologiska vingårdar. Som ett led i detta lanserar de nu två ekologiska viner på Systembolaget, Ruffino Prosecco Treviso samt Ruffino Pinot Grigio delle Venezie. I mitten av juni kommer nya årgången Ruffino Chianti som nu är ekologisk certifierad.

I över 140 år har den italienska vinproducenten Ruffino tillverkat viner i absolut toppklass. De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling. Under 2018 köpte Ruffino egendomen Poderi Ducali med mer än 126 hektar ekologiska vingårdar i området Prosecco. Under samma år påbörjade man en konvertering till ekologisk odling i två av Ruffinos egendomar i Toskana, Greppone Mazzi i Montalcino och Poggio Casciano i Chianti. Totalt berörs 72 hektar och det innebär att 40,7 % av Ruffinos vingårdar kommer vara ekologiskt certifierade år 2021

– Jag är stolt över att kunna presentera de första ekologiska vinerna i Ruffinos sortiment i Sverige. De är ett viktigt steg för producenten att visa att de bryr sig om naturen och vår framtid, säger Kajsa Malmborg, Senior Brand Manager, Altia.

Ruffino Prosecco Treviso Organic Brut (79936) för 129 kronor har en angenämt fruktig doft med inslag av tuttifrutti, ananas, melon och en lätt fläkt av havtorn. Smaken är torr med fina toner av tuttifrutti, päron och en fläkt av mandelmassa. Vinet är gjort på 85 % Glera och 15 % Pinot Grigio och här hittar vi allt man förväntar sig av en välgjord Prosecco.

Ruffino Pinot Grigio Delle Venezie Organic 2018 (77090) för 115 kronor har en fruktig och fräsch doft med inslag av gula stenfrukter, päron, en viss blommighet och en lätt fläkt av mint. Smaken är torr och fruktig med inslag av gula stenfrukter och viss ton av mineral.

Båda vinerna som kommer från Ruffinos nya egendom Podero Ducali finns nu i Systembolagets beställningssortiment.

Ruffino Chianti (2310) för 95 kr har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits. Passar utmärkt till lätta kötträtter som fläsk och kalv, past, pizza och kyckling. Eller varför inte en filé av vit fisk med brynt svamp. Även till mildare ostar är detta vin ett bra alternativ. Detta vin lanseras i mitten av juni.

Det röda vinet Ruffino Chianti är en klassiker som har funnits på marknaden och är tveklöst Ruffinos mest populära vin. En gång var detta urtypen för italienskt vin då den var tappad på den klassiska bastflaskan fiasco. Flaskan övergavs dock eftersom den ibland förknippades med sämre viner. Ruffino Chianti fick i stället en traditionell flaska som gav mer rättvisa åt vinets kvalitet och karaktär.

Ruffino Wines har sedan tidigare även Ruffino Riserva Ducale, Ruffino Modus och Ruffino Risverva Ducale ORO.

Vår favorit är utan tvekan den nya Proseccon, den är riktigt fin!

 

Text & Bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 26 times, 1 visit(s) today