Du i Fokus
Mode & Skönhet

Jacka skapad för att kunna återvinnas

skriv ut

Didriksons har tillverkat anoraken Thyra helt i monomaterial vilket förbereder den för framtiden, när återvinning av textil måste vara en självklarhet för konsumenter och företag. Skapandet av Thyra är ett sätt att pusha utvecklingen framåt och utmana traditionell design av jackor och funktionsplagg, utan att ge vika för Didriksons funktionella designfilosofi.

För tredje året i rad plockas kundfavoriten Thyra in i Didriksons sortiment. Anoraken är vattentät, vindtät och iögonfallande med sin färgglada blockdesign. Framför allt har den skapats med ett viktigt ändamål: att så småningom kunna återvinnas. Jackan är tillverkad i ett monomaterial, vilket betyder att alla textila delar i plagget kan brytas ner och återvinnas till nytt material. Samtliga material är polyester, från meshfodret till den laminerade ytan.

Dessutom är anoraken innovativ i sin formgivning och har designats helt utan knappar, dragkedjor eller andra detaljer, vilket ytterligare underlättar återvinning när tekniken för detta är färdigutvecklad. När ett plagg är tillverkat av ett och samma material underlättas återvinningsprocessen eftersom materialen inte behöver separeras från varandra. Det cirkulära arbetet med återvinning är viktig, där framtidens möjligheter att ta hand om material blir central för människans konsumtion.

– Innan det blir aktuellt med återvinning är förstås hög funktionalitet, kvalitet och lång livslängd för jackorna vårt främsta fokus i livscykelanalysen. Det är grunden i vårt hållbarhetsarbete, eftersom det självklart är de produkter som håller längst och kan användas mest som har den minst negativa inverkan på miljön och konsumtionen som helhet. Vi arbetar för att våra jackor ska användas av flera generationer och vara attraktiva i en second hand-butik innan de slutligen kan återvinnas. Detta har genomsyrat Didriksons verksamhet i åratal, en filosofi grundad i våra värdeord: ansvar, innovation och hantverk, säger Fanny Ekholm, CSR Manager på Didriksons.

Minskad vattenanvändning med Solution Dye

Thyras innerfoder är, precis som hos ett stort antal av Didriksons övriga jackor, infärgat med tekniken Solution Dye. Det innebär att färgpigment blandas i redan när fibern som ska bli till garn framställs. Fördelen med det är att en separat infärgningsprocess undviks, då man annars först spinner garn som sedan vävs till tyg och därefter färgas. Solution Dye-material sparar mellan 80–120 liter vatten per kilo jämfört med traditionella sätt att färga syntetiska textilier.

Ett tyg som är infärgat med Solution Dye-teknik klarar solljus och tvättar bättre än ett tyg som blivit infärgat på traditionellt sätt. Detta går i linje med Didriksons vision om att erbjuda plagg som håller under lång tid utan att kompromissa med kvalitet eller prestanda. En begränsning med tekniken är att det krävs höga volymer och längre framförhållning, en utmaning som krävt att de fått ställa om design- och inköpsprocesser. Didriksons arbetar med ett fåtal utvalda producenter för bättre kontroll, med målet att ständigt förbättra infärgningen. Under 2021 var 33% av den totala volymen av deras inköpta tyger infärgade med Solution Dye-teknik, och för 2023 är målet 35%.

Text & Bild – Pressmaterial

Visited 6 times, 1 visit(s) today