Du i Fokus
Böcker

Emma Hamberg tar farväl av Agneta

skriv ut

Hon har skrivit ett 20-tal böcker, blivit kallad “fjortisarnas beskyddare”, har gjort ett omtalat och berörande sommarprogram och är ett sällan skådat energiknippe. Alltid med ett leende på läpparna och nära till skratt. Det handlar förstås om Emma Hamberg, som precis släppt sista boken om älskade Agneta.

Fotograf Anna-Lena Ahlström

Emma Hamberg började skriva och rita tidigt och vann en serietecknartävling redan som 15-åring. Priset var en resa till Paris och där träffade hon faktiskt mannen hon lever med idag, men just då rann det ut i sanden. 30 år senare möttes de av en “slump” på en fest i Stockholm och resten är historia som man brukar säga.

Det är däremot ingen slump att Agneta hamnar i Frankrike, eftersom det är ett land som ligger Emma nära hjärtat. Både för att fästmannen Patrick har sina bakgrund där och för att klostret som Agneta flyttar in i, faktiskt finns på riktigt. Det ägs nämligen av Patricks morbror Charles Louis och hans livskamrat Joël som köpte det på 80-talet. Klostret har haft en avgörande roll i böckerna om Agneta och även i den kokbok som hör till bokserien.

Je m’appelle Agneta

Je m’appelle Agneta handlar om 49-åriga Agneta som tröttnat rejält på sin tillvaro. Hon tar helt enkelt sitt pick och pack och tar tåget till en liten by i Provence. Här ska hon jobba som aupair till en “äldre pojke”, som bor i ett kloster. Det är ungefär det hon vet när hon kommer dit, ingenting blir som hon tänkt. Här hittar Agneta sig själv och inte alls är den hon trodde. Inte heller den hennes man trodde, så förhållandet på hemmafronten blir minst sagt ansträngt.

Agneta är högst verklig och är en slags kombination av alla Emmas läsare. Emma har alltid värnat om flickor och kvinnor och ofta skrivit om dem. Agneta släpper hon fri och visar på så sätt alla andra kvinnor att det är helt ok att leva och ställa sig frågan “How do you do my llibido?” Svaret kan bli högst överraskande.

Första boken om Agneta har blivit överöst av priser, den vann bland annat Adlibrispriset 2021 och Storytel Awards 2021 och kom på tredje plats i Årets bok 2021. En uppföljaren kändes självklart för oss läsare och tydligen även för Emma, som nyligen släpptes Au revoir Agneta. Den är som titels avslöjar, ett avsked – nu blir det inte fler böcker om härliga Agneta. Men däremellan lyckades Emma alltså klämma in kokboken Au pif!, En bok som hon själv beskriver som en kok- och livskonstbok.

Au pif!

I Au pif! hittar vi många av de recept som Agneta lagar i böckerna, men här finns också den sanna historien om klostret. En otroligt fin men annorlunda kokbok med härliga teckningar och smakfulla bilder. Här finns bland annat receptet på Bonnibelles Fiskpaket och Tonfisk a la Saint Carelle. En beskrivning av varje rätt, kanske en anekdot, ett enkelt recept och lockande bilder. Maten i kokboken Au pif! är en hyllning till den franska kokkonsten och bilderna är tagna i klostrets trädgård. Så läckert!

Au revoir Agneta

Så kom alltså slutet för Agneta, i Au revoir Agneta har bitarna fallit på plats. Agneta vet precis var och hur hon vill leva sitt liv och det är i klostret tillsammans med Einar. Men det blir inte som hon tänkt sig, klostret står inför en ekonomisk katastrof. Agneta och vännerna gör vad de kan för att rädda det, men ska de lyckas? Livet i den franska lilla byn är kanske inte så enkelt trots allt. Emma har skapat ett lågmält och vackert avslut för sin älskade karaktär. Men nog finns det en och annan liten tråd att dra i, som skulle kunna bli en fortsättning?

Au revoir Agneta hann knappt lämna tryckeriet förrän den nomineras till Årets Bok, föga överraskande. I höst på Bokmässan får vi se om den vinner.

Två böcker och en kokbok har det alltså blivit om Agneta och vi är många som vill ha mer. Och nu står det klart att vi får mer, fast inget nytt… Agneta ska bli film! Inspelningen har börjat, men när den kommer på bio är oklart. Vi läsare väntar otåligt, medan Emma förmodligen redan skriver på något nytt som vi också kommer att älska!

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Piratförlaget / Anna-Lena Ahlström

Visited 16 times, 1 visit(s) today