Du i Fokus
Hem & Inredning

Så förnyar du köket med 6 enkla tips

skriv ut

Dags att ge köket ett ansiktslyft? Att fräscha upp sitt befintliga kök är bra för både plånboken och miljön. Och mycket kan man göra själv. Här delar Vedums designansvarig Jenny Andersson med sig av sex enkla och prisvärda tips på hur man kan renovera köket med en liten budget.

Att ta väl hand om det man har och samtidigt utforska nya lösningar. Det är ett tankesätt som följt med svenska Vedum Kök & Bad i flera generationer – och som märks i familjeföretagets genomtänkta design. Vedums kök ska man kunna leva med länge, och med tiden kunna anpassa efter nya behov och drömmar. Köket är trots allt hemmets hjärta.

Det finns många smarta lösningar som kan göra köket mer funktionellt och vackert.
– Idag drömmer många om ett helt nytt kök med allt vad det innebär. Men i tuffa ekonomiska tider är det inte alltid rätt läge att totalrenovera – särskilt om det inte behövs! Man kan ofta komma långt med några enkla men effektiva knep. Tipsen fungerar lika bra för den som precis flyttat in i nyproduktion och vill sätta sin personliga prägel på standardköket, eller för den som vill ge sitt gamla kök en ny stil och smartare funktioner, säger Jenny Andersson, designansvarig på Vedum Kök & Bad.

Budgetrenovera köket – sex tips från Vedum

1. Byt ut handtagen

Att byta ut handtag och knoppar på köksluckor och lådor gör större skillnad än man kan tro. Också de enklaste standardluckorna får en helt ny karaktär och personlighet med nya handtag. Här är det bäst att utgå från känslan i resten av hemmet och leta efter den röda tråden. Har rummet en modern eller lantlig stil? Passar eleganta handtag i mässing eller stilrena knoppar i krom bäst? För att slippa att borra onödiga hål i dina luckor kan det även vara bra att tänka på att välja handtag som stämmer överens med måtten på redan existerande hål.

I Vedums kökskonfigurator kan man testa olika handtag med olika kulörer och material, för att få en känsla för vad som passar bäst i ens eget hem.

2. Byt gamla överskåp mot öppna vägghyllor

Trivs man inte med förvaringen i sitt kök finns det flera knep att ta till. Ett bra sätt att skapa en öppen och luftig känsla är att ta bort gamla överskåp, och i stället sätta upp vägghyllor. Öppna hyllor gör det enklare att snabbt komma åt de föremål man ofta använder i vardagen, och förvandlar porslinet eller keramiken till vackra inredningsdetaljer.

3. Addera en köksö

Behövs mer förvaring i köket? Om man har plats, eller vill byta ut köksbordet, kan det vara klokt att investera i en köksö. Det ger en praktisk och elegant arbetsstation, och blir ofta hemmets naturliga samlingspunkt. Och vill man inte byta ut resten av köket går det faktiskt utmärkt att addera köksön separat. Matcha med kökets befintliga stil eller haka på årets trend – att våga mixa olika material och kulörer med varandra. Är utrymmet begränsat passar en mindre köksö med både förvaring och arbetsyta.

4. Byt eller sätt upp stänkskydd

Ett nytt stänkskydd skyddar väggarna från kladd och fläckar, samtidigt som det ger köket en stilfull uppdatering. Här kan man låta stänkskyddet bli en naturlig förlängning av bänkskivan och matcha materialet med toner i luckor och handtag för att skapa en fin harmoni i hela köket.

5. Byt bänkskiva

En ny bänkskiva kan göra underverk för kökets utseende och funktionalitet! Att byta bänkskiva är enklare än man kan tro – de går att måttanpassa på millimetern. Här fyller olika material olika funktioner. Skivor i natur- eller kompositsten är tåliga och tidlösa. En bänkskiva i trä ger en varm och levande känsla, medan laminat är ett enkelt, flexibelt och prisvärt alternativ.

6. Nya luckor på gamla stommar

Att byta till nya luckor är ett utmärkt sätt att skapa sig det där drömköket man alltid drömt om, utan att behöva lägga ner en förmögenhet på att riva ut och sätta in ett helt nytt! Har man ett äldre Vedumkök hemma är sannolikheten stor att man kan byta ut luckorna på det.

Ett sista kom ihåg

Under en köksrenovering, oavsett omfattning, är det viktigt att komma ihåg att ta tillvara på det man byter ut. Helt utslitna bänkskivor kan sorteras till återvinning, men gamla handtag, luckor eller överskåp kan ofta skänkas bort eller hitta en ny ägare på andrahandsmarknaden.

Text och bild – Vedum

Visited 23 times, 1 visit(s) today