Du i Fokus
Mat & Dryck

Vintage Plantation – choklad på Norrländska

skriv ut
Jenny Berg har varit ChokladJenny sedan 1993 då hon begav sig till England för att sommarjobba på chokladfabriken John Bull. Jenny lärde sig allt om de olika kakaosorterna och dess jäsninsgprocess, indianernas liv med Arribabönan och magin bakom bean to bar produktion.

Tillsammans med Martin Jörgensen från ScandChoco besökte Jenny kakaoplantage i Ecuador under sommaren 2008. Samma år hittade Jenny även sitt eget kakaokooperativ att samverka med i Peru. Sedan dess har flera relationer med odlare i Sydamerika och Karibien upparbetats och är ett ständigt utvecklingsarbete.

De första kakorna presenterades på vårens Formex. Nu finns Vintage Plantation i Umeå, Norrlands första chokladfabrik! Jenny samverkar med kooperativ i Ecuador (Nacionalkakao) och Peru (Criollokakao). De levererar kakaobönor där de tillsammans anpassat jäsningsprocessen för just denna unika choklad. Under tillverkningen i Sverige tillsätts endast råsocker och Norrländska bär. Chokladen är mjölkjfri, sojafri och glutenfri. Förpackningen är miljövänlig och designad av en konstnär som målat av Jennys egna foton från kakaoplantage.

Vintage Plantations kakobönor stenmals varsamt och har därför en något grövre konsistens än traditionell kvalitetschoklad. Förutom att smaksätta med Norrländska godsaker som tex tranbär, fjälkvanne och svarta vinbär men även en med Skånsk lakrits från Lakritsfabriken i Ramlösa samt en mörk choklad sötad med björksocker.

Smakerna är tydliga och eftersmaken väldigt god. Man tar gärna en bit till och en till…

 

Bild och text – Marlene Rindå Jikita

Visited 10 times, 1 visit(s) today