Tomat- och prosciuttosås med pasta

skriv ut
Till 4 portioner behöver du:
  • 120 gr prosciutto
  • 2 burkar konserverade cocktailtomater (800 gr)
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 1/2 msk socker
  • 1-2 msk olivolja
  • 2 dl rött vin
  • salt och peppar
  • Riven parmesan som topping
Gör så här:

Dela och skiva löken tunt, pressa vitlöken och strimla prosciutton. Hetta upp oljan och fräs löken och vitlöken på medelvärme tills den börjar bli mjuk. Ha i prosciutton och fortsätt fräsa ett par minuter. Häll i vinet, dra upp värmen något, blanda om och låt vinet koka ner nästan helt. Tillsätt tomaterna och sockret, dra ner värmen lite, rör om och låt puttra. Desto längre det kokar, desto godare blir det. När det kokat “torrt” tillsätts lite pastavatten till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta och toppa med parmesan.

 

För er viktväktare:

Personliga Points: 13 PP för allt, om man använder 1 msk olja, matlagningsvin och sötningsmedel istället för socker. Lägg till SP för pasta samt den mängd parmesan du använder.

 

 

Recept – Martin Jikita, bild – Marlene Rindå Jikita