Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Suröl från hundra år gamla ekfat

skriv ut
I mars lanserade den belgiska surölsmästaren Frank Boon en geuze som legat på ett 100 år gammalt ekfat. Ekfatet har tidigare använts för att lagra konjak vilket ger denna suröl en tydlig ton av konjak.

Denna traditionella Oude Geuze VAT 109 är en ”monoblend”, sammansatt utav 90% lambic från fat nr. 109 och 10% ung lambic. Den lambic som användes till denna öl bryggdes 16 april 2014 och buteljerades den 18 april 2016. Fat nr. 109 är ett ekfat som är över 100 år gammalt och rymmer 9000 liter. Fatet tillverkades 1910, av företaget Drexler, i Tyskland. Fatet var ett av fyra som tillverkades som ölfat, men sedan 1935 har fatet använts till att lagra konjak. 2009 tog Boon in fatet i sin produktion där man efter att ha rakat insidan nu lagrar lambic i det gamla fatet. Fatet ger fortfarande en ton av konjak till den lambic som lagras i fatet. Detta är en av anledningarna till att man valt just fat nr. 109 till sin VAT-serie. VAT 109 är också den första öl där 100% kommer från Boon’s nya bryggeri.

Lambicen till denna suröl har lagrats i fat nr. 109 i två år. Efter att ölet sedan tappats på flaska för att sedan mogna ytterligare minst 6 månader på flaska är det nu redo att avnjutas. Trots att denna Geuze har en jäsningsgrad på 93% är den inte extremt torr, den har en fyllighet och en perfekt balans.

Den vilda jästen i VAT 109 har skapat en rikedom av smaker och dofter; ek, kryddor, rökighet, vaniljtoner, torr frukt och persika. Alkoholhalten ligger på 8,25% och denna traditionella Oude Geuze är perfekt till vilträtter och lagrad ost.

På det anrika bryggeriet i den lilla byn Lembeek, där Brouwerij Boon idag driver sin verksamhet, har man tillverkat öl sedan 1685. En gång i tiden huserade det 43 bryggerier av spontanjäst öl i Lembeek, idag är det endast Boon som finns kvar.

Sedan 1978 drivs bryggeriet av Frank Boon som i högsta grad varit delaktig i att ge det traditionella belgiska ölet sin nuvarande status. På Frank Boons initativ togs 1995 en kvalitetsstämpling fram för att skydda traditionell geuze. Genom detta har skillnaden mellan traditionell geuze (en blandning av ung och en äldre lambic som vanligtvis legat på fat i 2-3 år) och filtrerad, kommersiellt bryggd geuze blivit tydligare för den breda ölpubliken. Detta blev även startskottet på en ny era för äkta lambic och geuze. Idag är efterfrågan på spontanjäst öl rekordstor och allt fler får upp ögonen för de sura godsakerna från Belgien.

Lambic är grundformen av spontanjäst öl. Oblandad lambic är mycket sällsynt och har en ljus färg, lätt, torr, mycket syrlig smak utan beska och knappt någon kolsyra. Lambic har bara genomgått en jäsning som sker i flera steg. Lambic är mycket syrlig i karaktären, och väldigt lite kolsyra. Blandar man lambic från olika åldrar får man en gueuze.

Termen suröl syftar på ölets syrliga smak som uppstår genom jäsningstekniken, i det här fallet spontanjäsning, och inkluderar flera olika ölstilar såsom geuze och kriek. Spontanjäsning innebär att man inte tillsätter någon ”kontrollerad jäst” utan istället jäser ölet med hjälp av de mikroorganismer som finns naturligt i luften på bryggeriet. Detta tar betydligt längre tid och ger ett torrt, syrligt öl med vinös karaktär.

 

Art. Nr: 11750

Pris: 109kr

Serveras vid 15 ° C i och gärna i ett tulpanglas.

Häll försiktigt upp ölet så att det får behålla sin ljusa färg och lämna en bottensats på ca 1 cm.

 

Text och bild – Pressmaterial

Visited 15 times, 1 visit(s) today