Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Silja Serenade – största dessertbordet

skriv ut

Betyg: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Ett komplett julbord ska ha ett rejält dessertbord. Det får man definitivt ombord på Silja Serenade, som bjuder på både godis, tårtor, chokladfontän och mjukglass. Fartyget är dessutom härligt julpyntat, från akter till för. Har man ingen julkänsla förr, så har man det absolut när man kliver av.

Julbordet serveras i Grande Buffé, strax under promenaddäck. En fördel med julbordet på Silja Serenade är att alla stationer är tydligt märkta och finns på flera ställen. Man ser direkt var kött, fisk, desserter och allt annat serveras genom de stora skyltarna i taket. Lite konstigt är det dock att hela buffén börjar med ett av de stora dessertbord och det är faktiskt lite i vägen när det blir kö vid första sillbordet. Men det finns som sagt flera upplagor av varje station och skulle egentligen inte ens behöva bli kö, om folk orkade gå några steg framåt.

Här finns mycket mat! Och det finns mat för alla smaker oavsett val av kost, och allt är dessutom både vackert serverat och gott. Julpyntet hänger i taket och på väggarna, men har även smugit sig in bland fat och grytor. Vi hittar små tomtar lite överallt och tycker det är härligt att någon äntligen hittat glädjen i julen och gått loss bland tomtar, girlanger och julkulor.

Ombord finns hela 124 rätter med klassiska svenska smaker, men även en del från det finska och östeuropeiska köket. Buffén är uppdelad i varma rätter, jul, smaker från havet, grönt, veganskt, bakverk och bröd, desserter och godis samt ostar. Bland sillen hittar vi färre alternativ än vanligt, i år är det tre sillsorter; senapssill, havtorns och pepparkakskryddad samt fyra olika varianter av strömming. Fortsätter vi till de kalla rätterna hittar vi bland annat gravad lax, ägghalvor med kaviarmousse och skaldjurspaté. Här finns såklart klassisk Janssons, köttbullar, prinskorvar och julskinka, alla goda med de välbekanta julsmakerna, men även en fantastiskt god renpaj som man inte ska missa.

Plats för dessert finns det väl i alla magar, även efter ett rejält julbord? Silja Serenade har dukat upp ett dessertbord som är det största vi hittat på Östersjön i år. Här finns flera olika glassmaker och sorbet, chokladmousse, pepparkakspannacotta, julstubbe, tartletter, paj, godis och en chokladfontän där man kan doppa frukt och marshmallows. Och som pricken över i, finns även ett bord med utvalda ostar och kex. Det enda vi saknar skulle väl kanske vara skumtomtar.

TallinkSilja har årets största julbord, om man räknar bland kryssningarna på Östersjön. Här finns allt och lite till. Dukningen i matsalen, som vi klagade lite på förra året, har man fått till. I år är det grå servetter mot den i övrigt röda inredningen, vilket passar alldeles utmärkt till jul. Det känns som man ansträngt sig lite extra i år, det är mycket mer pyntat och mysigt. Kanske för att det inte är lika många rätter som förut, även om de fortfarande är många.

Allt är gott i år, det finns inga bottennapp, däremot höjdpunkter. Som redan nämnts så är renpajen väldigt god, den gravade laxen och panacottan ska man inte heller missa. Även om det är mycket folk, trångt och lite stimmigt så är man nöjd när man går från bordet. Vi noterade att man sitter kvar längre här än på de andra fartygen, kanske för att det finns så många härliga desserter att smaka på?

Text, film och bild – Jikitas

Visited 215 times, 1 visit(s) today