Du i Fokus
Mat & Dryck

Saga Thyrberg gör Sveriges godaste macka!

skriv ut

“Risit bättre”, skapad av Saga Thyrberg från Stockholm, kammar hem titeln som Sveriges bästa macka 2023! Detta stod klart efter en spännande final i Sveriges mest prestigefulla smörgås-tävling på Stockholmsmässan i lördags. Vinnarbidraget är sammansatt av smakelement med inspiration från Japan – något som ligger nära hjärtat för skaparen Saga, som tidigare har arbetat som sushikock.

Reglerna i Mack SM är enkla: gör 20 likadana mackor på 45 minuter. Brödet får kockarna baka i förväg, men allt annat ska göras på plats. Årets vinnarmacka har sin grund i ett grötbröd, där gröten har ersatts av ris. Det har därefter toppats av en kyckling som marinerats i miso, soja, gochujang och vitlök, en wasabipesto, misoslaw och picklade morötter. Pricken över i:et är toppingen av friterade risnudlar som står för crunchen. Kärleken till det asiatiska köket är inspirationen för Saga Thyrberg.

Juryns motivering lyder:
“Med en symfoni av fantastisk smak och elegans förenar denna macka två kulturer i ett bröd av spännande textur. Varje bit avslöjar en mosaik av tydliga smaker, omslutna i ett visuellt vackert och tydligt koncept, likt en målning som smakar lika bra som den ser ut”, säger Martin Lundell, VD Sveriges bagare & konditorer.

“Det känns jättejätteroligt att ha vunnit – jag är så glad! Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Jag har länge velat ställa upp och tävla och nu var rätt tid för mig att vara med. Jag tror att jag vann för att jag lyckades sätta smakerna – och för att min macka är ganska nytänkande. Jag hade ju ungefär en sekund till godo i tävlingen, så jag är extremt stolt”, säger vinnaren Saga Thyrberg.

Mackor bedöms av en jury utifrån smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande är att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Saga Thyrberg arbetar till vardags på Villa Källhagen, där mackan kommer att serveras. Som god tvåa kom Felicia Wallström med sin macka “Gästriklands riviera” och Eden Mengisteab Habteab kom trea med “Det kulinariska mötet”.


Text och bild – Marlene Rindå Jikita & Martin JikitaVisited 45 times, 1 visit(s) today