Provensalsk kasslergratäng
4 portioner
- 500 gr kassler
- 1 kg skalad potatis (fast)
- 2 rödlökar
- 400 gr krossade tomater
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 dl rött vin
- 1-2 tsk olivolja
- 1 msk provensalkrydda
- 1-2 tsk salt
- 1-3 krm peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Smula ner buljongtärningen i en stor skål eller bunke. Pressa ner vitlöken och häll i de krossade tomaterna, vinet, salt, peppar och provensalkryddan. Blanda om ordentligt och ställ åt sidan. Skala och skiva löken tunt. Skiva potatisen tunt, ca 3 mm. Skiva kasslern i tunna skivor och skär dem i ungefär lika stora bitar som potatisskivorna. Blanda ner lök, potatis och kassler i bunken och blanda om ordentligt tills allt är jämt fördelat. Smörj en ugnsfast form med olivoljan och häll ner blandningen. Gratinera i ugn ca 45 min, tills potatisen är mjuk. Tänk med folien och potatisen börjar brännas vid.
För tillagning i CrockPot:
Gör precis som när rätten ska tillagas i ugn, men lägg alltsammans i Crockpoten istället för i en form. Tillaga på låg effekt i 5 timmar.
Servera gärna med en sallad.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 13 P för allt, om man tar 2 tsk olja och använder matlagningsvin.
Points: 32 P för allt, om man tar 2 tsk olja och använder matlagningsvin.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se