Pasta- och fläskfilégratäng

skriv ut
4 portioner
  • 600 gr fläskfilé eller fläskytterfilé
  • 600 gr kokt pasta
  • 400 gr wokgrönsaker
  • 1 hackad gul lök
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 100 gr riven ost
  • 1 kruka basilika
  • 1 buljongtärning (kött)
  • 1-2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Strimla köttet, fräs det i hälften av fettet. Salta och peppra. När köttet fått stekyta tillsätts resten av fettet samt lök och vitlök. Fräs ihop ett par minuter. Ha i wokgrönsakerna (kan vara frusna), fräs under omrörning tills de är mjuka. Smula ner buljongtärningen, häll ner tomatkrosset och balsamvinägern, blanda om och låt småkoka ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lägg den kokta pastan i botten på en ugnssäker form. Riv bladen från en basilika och finhacka. Häll filéblandningen över pastan, strö över basilikan och blanda om ordentligt. Strö över osten och gratinera i ugnen i 15-20 minuter eller tills osten fått en fin färg.

 

För er Viktväktare:

Mitt WW: Grön 43, Blå 43, Lila 43 för hela gratängen om man tar fläskytterfilé, 1 msk olja och max 12%-ig ost.

 

Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita