Pasta med tomater, kronärtskockor, peperoncino och mozzarella

skriv ut
2 portioner
  • 500 g små plommon- eller körsbärstomater, halverade
  • 4 vitlöksklyftor, krossade
  • 175 g kronärtskockor i olja + 2 msk olja
  • 1-2 torkade peperoncino
  • 1 liten röd chili
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk torrt vitt vin
  • Salt & nymalen svartpeppar

Till servering:

  • 200 g pasta
  • 1 mozzarella (eller burrata), sönderrivet
  • Handfull platt bladpersilja, finstrimlad
  • olivolja
  • Nymalen svartpeppar
Gör så här:

1) Värm ugnen på 200C. Lägg tomater, kronärtskockor, vitlök och båda chilifrukterna på en plåt. Ringla i oljor och krydda med salt och peppar. Häll i vinet och ställ in i ugnen i 30 minuter eller tills det är klart.

2) Koka pastan i saltat vatten. Under tiden, på medelhög värme, tillsätt ett par matskedar av oljan från plåten i en sautéform. Lägg några tomater i pannan och arbeta ingredienserna. Lägg pastan direkt i pannan. Blanda ihop och justera konsistensen med pastavatten.

3) Servera pastan med bakade tomater, kronärtskockor och vitlök. Tillsätt riven mozzarella, persilja, svartpeppar och en generös skvätt extra jungfruolja.

 

Recept och bild – Christopher Åström