Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Öl från bourbonfat och med färska hallon

skriv ut

Det är första gången någonsin som Innis & Gunn släpper en saison. Man har hållit fast vid traditionen och ölet bryggs med ale-malt och syra-malt och vild saisonjäst. Ölen har sedan mognat på bourbonfat tillsammans med massor av färska skotska hallon. Resultatet är Raspberry Saison Barrel Aged Beer, en uppfriskande öl med toner av hallon.

Från början är en saison ett belgiskt bondgårdsöl. Ursprunget har den från den vallonska landsbygden på gränsen mot Frankrike. Ordet saison är franska och betyder säsong. Ursprungligen var ölet tänkt att hålla över sommaren och fungera som en törstsläckare för säsongsarbetarna (les saisonniers) som jobbade med skörden på fälten.

Historien om Innis & Gunn startade 2002. En världsledande whiskyproducent ville göra en whisky med smak av ale och bryggmästare Dougal Sharp får uppdraget att skapa en maltig skotsk ale och lagra den på ekfat. Tanken är att alen ska skänka faten karaktär för att i sin tur ge whiskyn smak av ale vid slutlagringen. Whiskyn lanseras och blir snabbt en succé. Flera månader senare och massvis med bortkastad ale senare får Dougal Sharp höra att de anställda fyller flaskor med ölet som tidigare slängts bort. Arbetarna hade upptäckt det som ingen annan tänkt på – ölet var fantastiskt.

Innis & Gunn har sedan 2003 vunnit en mängd utmärkelser för sitt unika utbud av ekfatslagrad öl. De finns i över 20 länder och är den näst största leverantören av fatöl inom brittisk export, den mest importerade av ale-varumärket i Sverige.

Just Raspberry Saison Barrel Aged Beer har en fruktig smak med liten sötma och inslag av fat, äpplen, banan, vanilj och hallon. Ölet finns from 4/8 i en begränsad upplaga på systembolaget under en begränsad tid, så passa på!

Nr: 11262
Pris: 49 kr
Storlek: 500 ml
ABV: 6%
Malt: Pale Ale, Lager, Syramalt och Munichmalt
Humle: Saaz
Fatlagring: Bourbonfat

 

 

Visited 12 times, 1 visit(s) today