Du i Fokus
Mat & DryckResorUpplevelser

Michael Björklund komponerar Viking Lines julbord

skriv ut
Advent närmar sig och årets julbord dukas upp! Viking Line sju fartyg börjar servera sina bufféer den 18 november. För första gången är julbordet komponerat av den flerfaldigt prisbelönta kocken Michael Björklund, som med sin åländska uppväxt kombinerar typiskt nordiska julsmaker från Sverige och Finland. Men det gäller att skynda sig: 60 procent av julborden är redan bokade.

Julbordet är i år komponerat av mästerkocken Michael Björklund som med sin åländska bakgrund har rötterna i såväl svensk som finsk matkultur.Björklund har valts till Årets kock både i Sverige och Finland samt synts i ett antal tv-serier och gett ut flera kokböcker. Till vardags driver han sin egen populära restaurang Smakbyn på Åland.

– För mig är förstklassiga råvaror själva utgångspunkten för god mat. Dessutom värdesätter jag rena, tydliga smaker och säsongsmat. På julmenyn finns såväl klassiker och nya smakupplevelser från grannländerna, som helt färska inslag. Missa till exempel inte att prova de åländska simpstjärtarna, säger Michael Björklund.

Viking Lines julbord är fyllt med rätter som bara ”måste” finnas med. Som uppvuxen på Åland har Michael en del av både den svenska och finska mattraditionen i sig, vid sidan av det som är typiskt för örikets 6 700 öar och skär. Fokus ligger på de nordiska smakerna och traditionerna. Många rätter är gemensamma mellan länderna men det skiljer sig också åt. Från den finska sidan är det de olika lådorna som har den främsta placeringen på julmenyn. Morotslåda, kålrotslåda och den viktigaste, potatislådan. Sveriges bidrag är främst lutfisken som är ett måste och den äts allra bäst med gröna ärtor, vit sås, och nymalen kryddpeppar ur kvarn.

Till årets julbord läggs altså rökta Simpstjärtar från Åland vid sidan av köttbullar, röd- och brunkål, Janssons frestelse och mycket mer. Julskinkan är så klart central. Vackert rosa och ljummen,ed hemgjord senap som både är stark och söt och tillagas ombord enligt Michaels eget recept.

Dessertbordet dignande och fyllt med godsaker. Som en gammaldags konfektyraffär har man avgränsat en plats i restaurangen där det är fullt med smågodis! Mängder med burkar fyllda med kanderade nötter och mandlar, choklad, marmeladgodis och mycket annat. För nog avslutas ett perfekt julbord på bästa sätt med något sött.

Vi har testat årets julbord och måste säga att alla “måsten” finns där! Julskinkan är perfekt, Janssons frestelsen smakar lagom mycket ansjovis, sillarna är många och köttbullarna är som mammas hemlagade. Det mest spännande på bordet är definitivt de rökta simpstjärtarna som vi tveksamt smakar på, men blir positivt överraskade av. De smakar nästan som ål, men är lite krångliga att äta. Godishörnan måste vi ge ett extra plus, där finns mängder med gott som man knappt orkar äta efter all mat – men någon liten bit gå ändå ner.

Positivt är också att julbordet ser likadant ut oavsett vilken båt man åker med och vilken tid man äter det. Lunch och middag har samma utbud, vilket inte är helt vanligt på Finlandsbåtarna. Man missar alltså inget om man satsar på lunchen i stället för middagen, som man annars kan riskera. Enda skillnaden är att man på Cinderella kan avnjuta julbordet i en exklusiv version med skaldjur i á la carte-restaurangen.

Viking Lines julbord serveras i buffétrestaurangerna under perioden 18 november – 26 december 2016 på alla fartyg utom Viking Cinderella, som har sin julbordsperiod 21 november – 22 december.

VikingLine Julbord 2016 RödkålVikingLine Julbord 2016 JanssonVikingLine Julbord 2016 JulskinkaVikingLine Julbord 2016 dessert VikingLine Julbord 2016 simpstjärtarVikingLine Julbord 2016 sillar

 

Bilder och text – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 11 times, 1 visit(s) today