Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Masi Campofiorin firar 50 år!

skriv ut
Hösten 1964 skördades för första gången druvorna till en av vinvärldens verkliga klassiker – Masi Campofiorin. Vinet släpptes 1967 och nu, 50 år senare firar man med årgång 2014.

2014 av ”Supervenetianaren” Masi Campofiorin är något alldeles extra. Masi firar inte bara sin 50-åring med ny ståtlig specialetikett, man har också uppgraderat jubileumsårgången genom att basera vinet på druvor från de allra bästa vingårdarna, lägen som normalt reserveras för Amaronetillverkning.

På 60-talet var Guido och Sandro Boscaini från Masi först med att skapa en helt ny vintyp; Ripasson. Tanken var att förena den lätta elegansen hos en Valpolicella med kraften och komplexiteten hos en Amarone. Man tog den klassiska druvblandningen Corvina, Rondinella och Molinara och lät ett färdigt vin få jäsa en andra gång tillsammans med 25 procent torkade druvor. Masi kallar idag denna framställningsmetod för appaxximento, men då gav de världens första Ripasso namnet Campofiorin.

Masi Campofiorin 2014 är harmoniskt, kryddigt och fylligt med inslag av mogna, mörka körsbär och fat. Eftersmaken är lång och välbalanserad.

Campofiorin går utmärkt att dricka idag men kan även läggas undan i källaren i minst 20 år, det är inte många viner i den prisklassen som har sådan potential.

Art nr 5123 

Pris 125 kr

Finns även i ½-flaska 37,5 cl, 66 kr

Magnumbutelj, 150 cl, 249 kr

 

Text och bild – Vinunic

Visited 54 times, 1 visit(s) today