Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Snapsarna som kryddar kräftskivan

skriv ut
Kräftskivan har en given plats i svenskarnas kalasårscykel. Någonstans nästan exakt mitt emellan Midsommarafton och Mårten Gås. Men traditionen är inte så gammal man kanske skulle kunna tro; inte förrän 1931 dokumenteras begreppet i tryck för första gången, då i ett reportage i tidningen Dagens Nyheter. Däremot har kräftor betraktas som en delikatess betydligt längre än så. Kung Erik XIV lär till exempel i slutet av 1500-talet ha odlat kräftor i vallgraven på Kalmar Slott!

Huruvida det dracks snaps till Medeltidens kungliga skaldjur får de lärde tvista om hur mycket de vill, men att snaps – eller akvavit om man ska vara helt korrekt – är ett obligatoriskt inslag på kräftkalasets bordsskiva är det få som betvivlar.

Ordet akvavit kommer från latinets aqua vitae vilket betyder ”livets vatten”. Akvavit är ett kryddat brännvin som smaksatts med minst en av kryddorna dill eller kummin. För den nyfikne finns det idag en mängd olika varianter att vattna smaklökarna med, möjligen något överraskande endast ett fåtal framställda av en helsvensk producent, nämligen det ärevördiga familjeföretaget Saturnus, ända sedan 1893 huserande i Malmö.

Faktum är att även ett annat givet inslag i den klassiska kräftskivans frestelser – de lagrade ostarna – blir en förnämare gastronomisk upplevelse i ackompanjemang av väl utvalda snapsar. ”Akvavit är det nya sherry och portvin” som en svårflirtad konnässör uttryckte det häromåret!

Så till den ständigt återkommande frågan: ska snapsen/akvaviten drickas kall eller varm? Svaret är att det gör man naturligtvis hur man vill. De flesta föredrar det iskylda alternativet, smaken bevaras dock allra bäst om flaskan förvarats i rumstemperatur. Experterna förordar den lätt kyld.

Här är familjefirman Saturnus egna favoriter och rekommendationer till 2018 års ljumma augustikvällar i goda vänners lag med lustiga hattar och fullmånar av papp.

SALTÖ AKVAVIT Ekologisk

Kryddig smak med inslag av kummin, fänkål och pors. Smaker som är perfekta till kräftor och lagrade ostar.

Artnr: 80

Pris: 140 kr

PIRATENS AKVAVIT Ekologisk

Österlen-legenden Fritiof Nilsson Piraten hade alltid en bra historia i beredskap. Hans akvavit är också en god historia. Kummin, dill och ekfatslagrad sherry lyfter fram det bästa i vällagrade ostar.

Artnr: 268

Pris: 229 kr

GRINDA AKVAVIT Ekologisk

En klassisk dill akvavit med ett lätt drag av citrusskal. Lätta och distinkta smaker som matchar perfekt med nykokta kräftor.

Artnr: 268

Pris: 229 kr

SANDHAMN Ekologisk

Är en klassiskt svensk snaps kryddad med den vilda örten pors och den fungerar riktigt bra till kräftor.

Artnr: 268

Pris: 229 kr

UTÖ Ekologisk

Kryddig smak med toner av fläder och citron, lätt som en havsbris. Den smakar sommar och skärgård.

Artnr: 19

Pris: 199 kr

FJÄDERHOLMARNA Ekologisk

Fjäderholmarna har tydlig fläderkaraktär och toner av friska äpplen, smaker som matchar med kräftor.

Artnr: 268

Pris: 229 kr

EKOLOGISKA SKÄRGÅRDSSNAPSAR – från Saturnus.

10 pack med smaker som passar perfekt till skaldjur och säsongens kräftor.

Saltö Akvavit (kummin, fänkål & pors), Piratens Akvavit (kummin & dill), Grinda Akvavit (dill & citron), Sandhamn (pors), Utö (citron & fläder), Fjäderholmarna (fläder), Vinga Akvavit (anis & fänkål), Piratens Bitter (malört & lakritsrot), Brännö (johannesört) och Käringön (svartvinbär).

Artnr: 268

Pris: 229 kr

 

Text och bild  – Saturnus

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today