Du i Fokus
ResorUpplevelser

De 10 bästa svenska stränderna

skriv ut
Få saker slår den svenska sommaren. Även om stränder inte är något vi är alltför välkända för finns det verkligen platser väl värda att besöka för soldyrkarna som stannar i Sverige i sommar. 

Inget slår den svenska sommaren, särskilt inte den här sommaren. Stranden lockar både svenska resenärer och turister, här är tio av Sveriges bästa stränder enligt hotell- och resebesöksajtens Momondos årliga undersökning..

Lomma strand – Fantastisk strand, ett stenkast från city
Inte långt från pulsen i centrala Malmö och Lund ligger avslappnade och sköna Lomma strand vid havet. Stranden är mysig och långgrund och när vädret tillåter kan man bevittna magiskt vackra solnedgångar. Närheten till stan gör också att man kan lyxa till strandvistelsen med både caféer, restauranger och andra aktiviteter. För de som behöver röra på sig kan man hyra Stand Up Paddleboard, vindsurfa och kitesurfa eller delta i yogapass.

Skrea strand – Hallands finaste strand
Skrea strand vid havet i Falkenberg har i stort sätt allt: Höga sanddyner, klassiska badstugor, restauranger, hotell, 250 meter badbryggor, hopptorn, duschar, minigolf, after beach, handikappramp och ett område där till och med hundarna får bada fritt. För den som vill bada naken då? Skrea strand har även ett nakenbad. För de som värdesätter lugn och ro rekommenderas Skrea Näs som ligger söder om själva stranden. Det är ett mysigt område med små badvikar inklämda mellan uddar med klippor.

Falsterbo strandbad – Internationellt erkänd strandpärla
Söker du kritvit sand, klart vatten och en strand som för tankarna till Thailand? Då är Falsterbo strandbad stranden för dig. Här ligger solen på från söder från tidiga morgonen till sena eftermiddagen och sanden är riktigt vit, mjuk och fin. Så pass att den internationella reseguiden ”Rough Guides” pekade faktiskt ut Falsterbo som en av Europas pärlor blandstränder för tre år sedan. Stranden är även härligt långgrund vilket gör den perfekt för familjer.

Havsbaden, Ängelholm – Strand bland vackra hus och havsbadshotell
Sex kilometer sandstrand precis intill samhället är något inte många svenska städer kan skryta med – men det kan Ängelholm. Precis vid stranden ligger området Havsbaden där man kan strosa och njuta av vackra 20-talsvillor. Havsbaden är en av flera populära platser att bada vid längs den långa stranden i Ängelholm. För lite lyx och flärd finns Klitterhus Havsbadshotell med en härlig meny i restaurangen och givetvis möjlighet till övernattning precis vid havet. Stranden i Ängelholm är långgrund och det finns till och med badvakter här som höjer säkerheten.

Aspen, Julita i Sörmland – En lyxig naturupplevelse med bad
På den sörmländska landsbygden kryllar det av sjöar och en av dessa av naturen skänkta härliga platser är just Aspen. Den vackra lilla och mysiga sjön ligger inte långt från anrikaJulita gård. Det finns två badplatser här, som i folkmun kallas ”Den gamla” och ”Den nya”.Den nya badplatsen har brygga, stor gräsyta att sitta på, matbord med stolar och omklädningsrum och en konstgjord botten med sand. Det gamla badet erbjuder klippor och ligger lite längre bort från från parkeringen, men är enligt många mycket vackrare.

Byske havsbad, Västerbotten – En del av ”Norra Sveriges Riviera”
Vill du ha strand och lyx då har du kommit rätt. Byske havsbad tillsammans med Pite havsbadkallas för ”Norra Sveriges riviera”, ett namn de förtjänat. Byske havsbad är en lyxigsemesteranläggning precis vid stranden som är öppet året om. I direkt anslutning till den långgrunda stranden finns en pool med vattenrutschbana, äventyrsgolf, lekplatser, BMX- bana, beach-volley, fotbollsplan, tennisbana och för småttingarna en hinderbana och el-bilar. Här finns också det mysiga caféet ”Byscaya”. En bra plats att skämma bort dig självoch familjen.

Kristineberg/Hornsberg, Stockholm – Brygghäng på sommarkvällen
Mitt i Stockholms innerstad, intill gräsytorna i Kristineberg strandpark på Kungsholmens västra strand, ligger detta mysiga bryggbad. Ingen sandstrand men badet kvalar ändå in på den här listan. Att ha en brygga att hoppa från eller att ligga och sola på direkt ovanför vattnet är ju ändå rätt lyxigt. Dessutom har badet kvällssol vilket gör det till perfekt plats för att njuta av sena ljumma sommarkvällar i Stockholm.

Kämpinge Höllviken – Familjevänlig strand fylld med aktiviteter
Vill du ha vit sand och en doft av naturen ska du komma till Höllvikens strand. Under varmasommardagar är det fullproppat på den härliga stranden. Hos ”Kämpinge Vattensportklubb”kan du hyra kajak, vindsurfa, åka vattenskidor, wakeboard, eller åka badring efter båt. Ärbarnen med kan de delta i ”Piratskolan” där de på ett roligt sätt introduceras till vindsurfing.Badplatsen i sig är väldigt tillgänglig och det går utmärkt att komma ner med både barnvagnar och rullstolar.

Saltsjöbaden i Ystad – Perfekta mixen av strand och brygga
Saltsjöbaden i Ystad bjuder på en bra mix av härligt lång sandstrand och trevliga bryggor. Perfekt för både de som gillar sand och för de som hellre vill sola på en slät brygga. I närheten ligger naturreservatet Ystad Sandskog med sin lummiga natur. Vill du ha mer lyxnära stranden bör du spana in hotellen ”Ystad Saltsjöbad” och ”Villa Strandvägen” somerbjuder både boende och god mat i fina miljöer.

Vitemölla, Österlen – Skön sand med söderläge
Härliga gräsbevuxna sanddyner och en 15 meter bred och 4 kilometer lång sandstrand. Sanden i Vitemölla är mjuk och skön och du har solen perfekt i söderläge om du vill bättra på brännan. Precis som Sörmländska Aspen är lyxen här den fina naturen. Det finns även uppsatta livbojar för ökad säkerhet. Alldeles intill stranden finns lilla och mysiga ”Vitemöllabadhotell” om du är ute efter en bit mat eller övernattning. Restaurangen är belägen i deras inglasade veranda med fina vyer ut över havet.

 

Text och bild – Momondo

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today