Du i Fokus
Hem & Inredning

Arabia lanserar unik mugg på Mumindagen den 9 augusti 2018

skriv ut
Författaren och illustratören Tove Jansson föddes den 9 augusti 1914. År 2004, exakt 90 år senare, firades Mumindagen för allra första gången som en hyllning till Toves konstnärliga arbete. Nu firas Mumindagen för 15:e gången, och årets muminmugg får även bära namnet Mumindagen.

Arabias nya mugg, Mumindagen, kommer endast finnas till försäljning under själva Mumindagen som infaller på muminskaparen Tove Janssons födelsedag, 9 augusti. Mumindagen har firats sedan år 2004 och i år hyllar Arabia dagen genom att lansera en unik mugg i begränsad upplaga. Försäljningen av muggen Mumindagen börjar kl 08.00 i Iittalas Outlets runt om i Sverige samt i en Mumin-pop-up-butik mitt på Odenplan i Stockholm, som endast har öppet under denna dag. Muggen säljs även i Finland i utvalda butiker samt online via arabiastore.fi och arabiastore.eu. Muggarna som tillverkas i begränsad upplaga säljs så länge lagret räcker.

Illustrationen på muggen Mumindagen är från 1955 och ritades av Tove Jansson på beställning av en engelsk dagstidning. På teckningen har Mumintrollet och Muminmamman klättrat upp på ett högt berg på en närbelägen ö för att beundra solnedgången. Mumintrollet kryper upp i Muminmammans famn och trycker nosen mot mammans silkeslena nos. Det är tyst och de är på tu man hand – så är det härligt att vara. På berget får de bara vara en stund, i lugn och ro, borta från stöket och de andra familjemedlemmarnas längtan efter uppmärksamhet.

Mammans och sonens ömma stund vittnar om Tove Janssons betydelsefulla förhållande till sin egen mamma. Ön som avbildats ligger nära Tove och brodern Lars Janssons sommarställe. Toves kärlek till havet och skärgården återkommer på många muminillustrationer. Stilmässigt påminner muggen Mumindagen om muggen Kvällsseglats som utkom år 2010.

“Illustrationen på muggen är på många sätt speciell: man ser sällan Mumintrollet och Muminmamman krama varandra på Tove Janssons teckningar. Dessutom är blått och rosa en omtyckt och harmonisk färgkombination på Arabias muminkärl”, berättar Tiina Pekola som är marknadschef för Fiskars licensprodukter. Hon avslöjar också att vissa färger år efter år är populärare än andra, oberoende av trender.

Mumindagen är förstås stor i Finland, men har även slagit igenom i Japan där dagen är fylld av olika evenemang och festligheter med mumintema.

 

Text och bild – Trendgruppen

 

Visited 13 times, 1 visit(s) today