Du i Fokus
Mat & Dryck

Martin Moses är Årets Kock 2019

skriv ut
Allt började med ett recept som skickades in anonymt och bedömdes av en jury. Det skulle vara något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott. 24 bidrag gick vidare, de blev snart 16 och sedan 8 som skulle tävla vidare i den två dagar långa finalen. Sista dagen är det bara 4 kvar, Martin Moses var den som lyckades bäst och därmed blev Årets Kock 2019.

Martin Moses kommer från Växjö och är verksam på SK Mat & Människor i Göteborg. 2018 kom han tvåa och var efter den finalen inte alls sugen på att tävla igen, men i våras vaknade tävlingsmänniskan i honom igen och han tänkte ta revansch. Han ställde upp för att vinna och det gjorde han med besked. Förra årets tävling avgjordes med bara en enda poängs marginal, i år var det betydligt mer som skiljde de bästa åt.

Under finalen har finalisterna tävlat i en mängd delmoment varav endast två var kända för finalisterna i förväg, en korvrätt och en potatisrätt, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Redan i onsdags testades finalisterna i sensorik och råvarukännedom. Under torsdagen lagades två rätter på en hemlig råvarukorg med huvudråvarorna havskräfta och karljohansvamp där en skulle innehålla buljong, samt den intränade korvrätten där 30 valfria korvar skulle produceras varav sex serverades i en rätt till juryn.

Fredagens uppgift var att öppna ostron samt att tillaga två rätter av en hemlig råvarukorg: kalla ostron i sitt skal och en rätt med broccoli som huvudråvara som även den innehåller ostron. Slutligen skulle den intränade potatisrätten levereras. En mängd av Sveriges bästa och mest erfarna kockar har smakat sig igenom alla rätter tillsammans med H.K.H. Prins Carl Philip som konstaterade:  -Det har varit en fantastisk dag. Det var väldigt gott och väldigt hög nivå – vi är mätta!

Vid prisceremonin fick Martin Moses ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.

Martins Moses fick äntligen sin efterlängtade medalj. -Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat idag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa.

 

Text & bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 21 times, 1 visit(s) today