Malins kryddiga julköttbullar
Receptet till dessa kom till då jag (MatMalin) läste fel i ett recept av Jan Boris-Möller och tog mycket peppar istället för fyra kryddor. Jag håller fast vid att mitt recept blev lite godare. Jag brukar göra på minst 1 kg färs, och hur många det blir beror ju på hur små man rullar, men den här satsen brukar räcka till drygt 100 köttbullar.
100 st
- 1 msk smör
- 1 gul lök
- 1200 gram nötfärs
- 1 ägg
- 2 msk dijonsenap
- 1 msk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk vitpeppar
- 2 msk brun farin
- 2 msk ströbröd
- 0,5 dl mjölk
- 3 msk smör till stekning
Till gräddsås
- 2 dl steksky
- 1 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 2 msk soja
- 0,5 tsk salt
Gör så här:
Finhacka löken och fräs den lätt i smör så att vattnet avdunstar. Låt löken svalna.
Blanda köttfärs, lök, ägg, senap, salt, peppar, brun farin, ströbröd och mjölk väl i en stor bunke.
Rulla köttbullar och lägg dem på en skärbräda.
Bryn smör i en stekpanna. Provstek en köttbulle och smaka av. Bryn ca 20 köttbullar åt gången på hög värme i smör i stekpannan. Låt dem eftersteka på medeltemperatur i en gryta.
Vispa ur stekpannan med vatten då och då och häll skyn över i en annan kastrull. När du har cirka 2 dl sky, häll på grädde, mjölk, salt och soja och låt koka ca 5 min. Red såsen med maizena och smaka av.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 14 P för alla köttbullar om man använder nöt- eller fläskfärs max 10 %, plus smöret de steks i. 3 P för såsen om man använder matlagningsgrädde 4%.
Points: 87 P för alla köttbullar plus smöret de steks i. 3 P för såsen om man använder matlagningsgrädde 4%.
Personliga Points: 88-92 PP för alla köttbullar plus smöret de steks i. 4 PP för såsen om man använder matlagningsgrädde 4%.
Recept och bild – Malin Turunen aka MatMalin