Du i Fokus
Dryck

Fira Petronellas dag med O.P. Anderson och Asiatisk laxtartar

skriv ut

Petronella Charlotta Rosenhoff som levde under 1800-talet var maka till spritfabrikören O.P. Anderson. Till sin ära har hon fått två olika snapsar uppkallade efter sig. 31 maj firas precis alla Petronellor i Sverige på deras namnsdag.

Idag heter runt 2 000 personer Petronella i Sverige. Namnet har romerskt ursprung och dyker upp i Skåne redan på 1100-talet. Den allra första Petronellasnapsen med smak av äpple och kummin lanserades däremot 2013. Snapsen passar perfekt för att fira Petronellas namnsdag, antingen till maten eller som bas i drinkar.

– När O.P. Anderson Original lanserades 1891 sattes en ny standard inom svensk akvavit. Genom Petronella fortsätter utvecklingen i samma innovativa anda med nya moderna snapsar för en bredare målgrupp, säger Malin Ollas, Product Manager Own Brands på Anora. Därför är vår Petronella alltid ekologisk och har lägre alkoholhalt.

Samtliga snapsar från O.P. Anderson innehåller originalkryddningen från 1891 med kummin, fänkål och anis. Petronellasnapsen är även smaksatt med ekologisk äpplemust för en rund och fyllig smak.

Asiatisk laxtartar med äpple och ingefära till Petronella Äpple
Till ca 20 snittar

2/3 dl finhackat syrligt äpple, tex Granny Smith
190 g lax i bit, gärna Salma eller Fröyalax
2-3 msk wasabimajonnäs (Kewpie)
Skal från ½ lime + 1 tsk limejuice
1 msk finhackad gari, syltad ingefära
Flingsalt
Nymald svartpeppar
ca 3 dl rapsolja
8 stora rispapper

Garnering
Furikake (asiatisk kryddblandning)
Ärtskott
Rödbetsskott

Gör så här
Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär äpple och lax i små tärningar.
Blanda äpple- och laxtärningar med wasabimajonnäs, limeskal och juice samt finhackad gari. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.

Hetta upp oljan till 160–180° i en kastrull eller stekpanna. Doppa ner rispapperen, ett i taget i den heta oljan. Låt dem svälla och bli puffiga, tar ca 5 sekunder. Ta upp med hålslev eller pincett och lägg på tallrik med hushållspapper. Salta lätt.

Bryt rispapper i mindre bitar. Lägg på laxtartar, strö över furikake och dekorera med ärt- och rödbetsskott.

O.P. Anderson Petronella Äpple & Kummin
Artikelnummer: 101
Pris: 142 kr (35 cl)

Text, recept och bild – Anora

Visited 11 times, 1 visit(s) today