Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Mackmyra Vinterdröm är en karibisk kärleksaffär

skriv ut
I december lanseras Mackmyras säsongswhisky Vinterdröm som är början på ett nära samarbete mellan Mackmyra och romproducenten Plantation Rum. Resultatet är en karibisk kärleksaffär.

Svenska Mackmyra presenterar för första gången en singel malt whisky som delvis slutlagrats på romfat från Barbados och Jamaica. För två år sedan kom Mackmyra och romproducenten Plantation Rum i kontakt med varandra och ett långsiktigt samarbete inleddes. Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio och Plantation Rums grundare och källarmästare Alexandre Gabriel började experimentera med olika whisky- och romfat och skickade dem fram och tillbaka för att hitta de rätta faten och smakerna.

De två romfaten som slutligen valdes ut ger Mackmyra Vinterdröm det bästa av två världar – fruktighet och fräschör från Jamaica-rom samt kokos och vanilj från Barbados-rom. Faten som Mackmyra använt är 20 år gamla konjaksfat som lagrat Jamaica-rom och Barbados-rom i mer än tio år. Resultatet är en mjuk single malt whisky med toner av vanilj, arrak, apelsin och demerarasocker.

Vinterdröm har slutlagrats på romfat i sex månader. Rom från Plantation Rum mognadslagras alltid i en process om två stadier, där den börjar i Karibien och avslutas i Cognac, Frankrike.Vinterdröm är en single malt whisky som ger en kryddig, fruktig och oljig doft med toner av arrak, torkad frukt och melass. Dessutom känns en mjuk och lätt doft av ek.

Även smaken är kryddig, fruktig och välbalanserad med arrak, tobak, sälta samt lätta toner från russin och vanilj, och texturen är lätt oljig och medelfyllig. Eftersmaken är mjuk och kryddig med söta toner av melass, som ger en fin avslutning. Whisky gifter sig förvånansvärt bra med karaktären av fin rom. Melass, arrak och kryddor är härliga komplement till singel malt whisky.

Mackmyra Vinterdröm lanseras 2 december. Under 2017 kommer Plantation Rum lansera två sorters rom som slutlagrats på Mackmyras svenska ekfat.
Artikelnummer: 40040-1
Pris: 598 kronor

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 6 times, 1 visit(s) today