Sommarens Zensa-tion – Zensa Rosso Terre Siciliane Organico
Zensa Primitivo är vinet från Italiens klack som vi svenskar tagit till våra hjärtan sedan dess lansering för ett decennium sedan. Lagom till Italiens nationaldag lanserdes uppföljaren till det populära vinet; Zensa Rosso Terre Siciliane Organico. Nytillskottet är ett solkysst rött vin à 1 liter presenterad i en klimatsmart PET-flaska.
Den stekheta nyheten Zensa Rosso Terre Siciliane Organico är ett rött ekologiskt vin från den spännande och soldränkta ön Sicilien, vida känd för sin rika matkultur och för sina fylliga och fruktiga viner. Vinet är gjort på den lokala druvan nero d’avola och syrah som försiktigt handskördas. Druvornas karaktärer tillsammans med vinmakare Alessandro Michelons omsorgsfulla handpåläggning bidrar båda till vinets generösa aromer där både doft och smak är fullpackade med fruktiga och bäriga toner. Plommon, mogna jordgubbar och mörkröda körsbär lirar perfekt med inslagen av mörk choklad, färska örter, lakrits och en nypa svartpeppar. Den lilla restsötman som finns balanserar vinets kryddighet på ett förträffligt sätt. Vinet är lätt att tycka om och tar för sig både med sin stil och smak, helt enkelt Zensa-licious!
Nyheten på den trivsamma volymen om 1 liter presenteras i den klimatsmarta PET-flaskan. En smidig förpackning som bidrar till minskad klimatpåverkan och som dessutom är lätt att bära samt kan pantas nära. Etikettens varma kulör representerar jordmånens färg där druvorna till vinet vuxit och även värmen från den sicilianska solen. Kort och gott, ett gott vin som också gör gott!
-Äntligen kan ett av Sveriges mest populära italienska ekologiska viner följas upp med ännu en publikfriare. Det är otroligt kul att kunna erbjuda det här ekologiska och fruktiga röda vinet från Orion Wines, den italienska vinproducenten som framgångsrikt blandar tradition med innovation, säger Yvonne Wener, Senior Wine Business Manager på Solera.
Zensa Rosso Terre Siciliane Organico, 2023 passar som hand i handske till mat och blir garanterat en succé till sommarens grillade rätter innehållande både kött och grönsaker. Låt gärna vinet svalkas i kylen en halvtimme innan servering för att njuta till fullo av alla aromer och smaker vinet har att erbjuda. Varför inte njuta av en varm sommarkväll med vinet serverat till den italienska läckerheten Biff Tagliata med rostade tomater och basilikaricotta, en kombination som får smaklökarna att hoppa av glädje.
Ett smakrikt vin till ett väldigt bra pris.
Zensa Rosso Terre Siciliane Organico, 2023
Artikelnr: 2019
Pris: 99 kr + 1 kr i pant
Biff tagliata med rostade tomater och basilikaricotta
Sommarfräsch mat från grillen som gör att man lätt att drömmer sig bort till det underbara ”stövellandet”: saftigt grillat nötkött på en bädd av rucola, toppad med cocktailtomater, parmesan och pinjenötter.
4 portioner
250 g cocktailtomater, gärna på kvist
1 + 3–4 msk olivolja
2 tjockare skivor entrecôte à ca 250 g vardera
65 g rucola
flingsalt
nymald peppar
2 msk balsamvinäger
ca 2 dl hyvlad parmesanost
½ dl rostade pinjenötter
Basilikaricotta
250 g ricotta
2 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk rivet citronskal
1 kruka basilika
salt
nymald peppar
Gör så här:
Sallad: Sätt ugnen på 150 grader. Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla över 1 msk olivolja. Rosta i mitten av ugnen cirka 1 timme.
Basilikaricotta: Mixa ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Grilla köttet till en innertemperatur på 57 grader för rosa kött. Krydda med salt och nymald peppar. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila några minuter innan det skärs upp.
Lägg salladen på ett stort fat eller bräda. Skär köttet i skivor och fördela över salladen tillsammans med tomaterna. Ringla över 3–4 msk olivolja och balsamvinäger. Krydda med salt och nymald peppar.
Strö parmesan och nötter över salladen. Servera med basilikaricotta.
Text, recept och bild – Pressmaterial