Ludwig Tjörnemo är Årets Kock 2020
– Det känns bra! Så länge man vågar och tror på sig själv så går det vägen! Säger Ludwig Tjörnemo.
Under finalen har de 8 finalisterna tävlat i sex olika delmoment, varav tre var kända för finalisterna sedan innan. De andra två momenten genomfördes oförberett.
Finaldagens två första uppgifter var att laga två rätter med kanin som huvudråvara. Där den första rätten skulle serveras kall och den andra rätten varm. Dagens tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på råvarukorg med temat återvunnet bröd. Rätten skulle vara lakto och/eller ovo vegetarisk.
Informationen ovan är den enda som de tävlande fick på förhand. Vad råvarukorgen skulle innehålla, utöver återvunnet bröd fick de veta på plats under finalen.
Finaldagens fjärde och sista tävlingsuppgift var att laga en rätt med blåmusslor och kronärtskocka som huvudråvaror. Varje tävlande fick tillgång till 12 kronärtskockor och 1 kg blåmusslor. Övriga råvaror och tillbehör till rätterna var valfria.
Under hela tävlingsdagen bedömde en metodjury hur finalisterna arbetade i sina tävlingskök. Bland annat bedömdes hur finalisterna hade organiserat sitt kök, hur de minimerade råvarusvinn, hur de kommunicerade med sin “commis”, samt att angiven tid och tävlingsuppgift följdes.
Vid prisceremonin på Annexet fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr. Närvarande på scen var även Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och juryns ordförande.
På andra plats kom Ola Wallin och på tredje plats Christian Siberg.
– Tävlingen i år höll absolut högsta nivå, framför allt den kalla kaninen! Det var hög kreativitet och mycket glädje. Ludwig är en värdig vinnare och man ser tydligt att erfarenhet, mycket träning och envishet tar en högst upp på pallen, säger Tommy Myllymäki, juryordförande i Årets Kock 2020.
Text och bild – Årets Kock