Du i Fokus
Mat & Dryck

Lövbiffsgratäng

skriv ut
4-6 portioner
  • 300 gr okokt pasta
  • 600 gr broccoli
  • 400 gr lövbiff
  • 1 röd lök
  • 1 msk smör
  • 2 burkar skivade champinjoner
  • 1 buljongtärning (umami el kött)
  • 1/2 dl hett vatten
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk maizena
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl riven ost till gratinering
  • salt
  • peppar
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka broccolin och pastan. Strimla köttet, skala  och hacka löken. Häll av spadet från champinjonerna, spara spadet från en av burkarna. Stek champinjonerna i torr panna, tills e börjar “gnissla”.  Tillsätt fettet och löken och bryn allt tillsammans. Salta och peppra. Häll champinjonfräset i en skål och ställ åt sidan.

Bryn köttet och häll sedan tillbaka champinjonfräset i stekpannan. Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet och häll ner i stekpannan. Rör ut majsmjölet i champinjonspadet och häll ner även detta i stekpannan samt senapen. Rör om och låt koka ihop till stuvningskonsistens. Blanda innehållet i stekpannan, pasta och broccoli och lägg allt ihop i en ugnsfast form, häll över grädden och strö över osten.

Gratinera i ugnen ca 20 minuter.



För er Viktväktare:

Points (kostprogrammet från 2025): 34 P för hela gratängen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och max 12%-ig ost.

Points: 41P för hela gratängen, om man använder 4%-ig och matlagningsgrädde 10%-ig ost.



Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se


Visited 451 times, 1 visit(s) today