Lövbiffsgratäng
4-6 portioner
- 300 gr okokt pasta
- 600 gr broccoli
- 400 gr lövbiff
- 1 röd lök
- 1 msk smör
- 2 burkar skivade champinjoner
- 1 buljongtärning (umami el kött)
- 1/2 dl hett vatten
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk maizena
- 5 dl matlagningsgrädde
- 2 dl riven ost till gratinering
- salt
- peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka broccolin och pastan. Strimla köttet, skala och hacka löken. Häll av spadet från champinjonerna, spara spadet från en av burkarna. Stek champinjonerna i torr panna, tills e börjar “gnissla”. Tillsätt fettet och löken och bryn allt tillsammans. Salta och peppra. Häll champinjonfräset i en skål och ställ åt sidan.
Bryn köttet och häll sedan tillbaka champinjonfräset i stekpannan. Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet och häll ner i stekpannan. Rör ut majsmjölet i champinjonspadet och häll ner även detta i stekpannan samt senapen. Rör om och låt koka ihop till stuvningskonsistens. Blanda innehållet i stekpannan, pasta och broccoli och lägg allt ihop i en ugnsfast form, häll över grädden och strö över osten.
Gratinera i ugnen ca 20 minuter.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 34 P för hela gratängen, om man använder 4%-ig matlagningsgrädde och max 12%-ig ost.
Points: 41P för hela gratängen, om man använder 4%-ig och matlagningsgrädde 10%-ig ost.
Recept – Martin Jikita, Bild – Marlene Rindå Jikita – duifokus.se