Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Lisjak – fruktig sauvignon blanc från Slovenien

skriv ut

Slovenien är till ytan ungefär lika stort som Västergötland, huvudstaden heter Ljubljana. Här produceras fantastiska viner som är på frammarsch i Sverige.

Den lilla vingården Lisjak Family Estate finns i landets mest erkända område Vipava Valley (mellan Alperna & Medelhavet) i distriktet Primorski, som producerar vin av högsta kvalité. Lisjak är en familjegård som gått i arv och bedriver småskalig produktion på så naturligt tillvägagångssätt som möjligt.

Vipavadalen är ett småbrutet landskap där vingårdarna blandas med fruktträd och små bondgårdar. Här gör man fantastiska viner och man har bevarat mycket av det gamla bondelandskapet och de inhemska druvorna. Vid sidan av dessa odlar man också en del internationella, utav dessa står sauvignon blanc och pinot noir ut.

Lisjak är ett vin som definitivt smakar sauvignon blanc, det är dock inte överdrivet parfymerat eller fruktigt. Det som sticker ut är snarast den torra känslan, en snygg syra med inslag av citrustoner samt en stenighet och örtighet. Detta är ett riktigt bra matvin, särskilt till säsongens kräftskivor, skaldjur i största allmänhet eller grillad fisk men också till lite sötstark asiatisk mat eller fläskkorvar. Det passar även bra som mingelvin, utan några tillbehör alls.

Slovenien är på frammarsch i Sverige när det gäller vin, det finns mer på ingång!

 

Artnr: 79269

Pris: 111 kr

Beställningssortimentet

Text och bild – Marlene Rindå Jikita

 

Visited 7 times, 1 visit(s) today