Klassisk Skånsk Lerpottasill
4 personer
- 2 burkar matjesfiléer á 200 g
- 8 kokta färskpotatisar
- 4 hårdkokta ägg
- 1 röd lök, fint hackad
- 1/2 dl dill, fint skuren
- 1/2 dl gräslök, fint skuren
- 50 g smält smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Häll av spadet på sillen, skär den i bitar. Skär potatisen i skivor, hacka löken fint och hacka äggen.
Smörj en form och lägg i den skivade potatisen. Fördela sedan sill, lök och ägg över potatisen i formen.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Smält smöret i kastrull tills det blir gyllene. Slå över det brynta smöret och strö över dill och gräslök.
Servera genast med knäckebröd och ost.
För er Viktväktare:
Points (kostprogrammet från 2025): 25 P för hela formen om man inte räknar med det smälta smöret. Lägg till 11 P för 25 gr smör eller 22 P för 50 gr smör. Lägg även till P för andra ev tillbehör.
Points: 25 P för hela formen om man inte räknar med det smälta smöret. Lägg till 11 P för 25 gr smör eller 22 P för 50 gr smör. Lägg även till P för andra ev tillbehör.
Recept och bild – Svensk Potatis