Kål me Morot är Sveriges godaste macka 2019

skriv ut
Kål me Morot är namnet på Sveriges godaste macka 2019. Det avgjordes under fredagens intensiva final i Mack-SM under Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan där Viktor Lind från Älmhult kammade hem vinsten. Med fokus på smak och textur bjöd han på en extravagant vegansk lunchmacka.

Vegansk harissamajonnäs, ångad kål, sojamarinerad portabellosvamp, karamelliserad lök och dragonpicklad morot är bara några av ingredienserna som utgör Sveriges godaste macka. Det stod klart när mackan Kål me Morot, skapad av Viktor Lind, vann fredagens final i Mack-SM 2019 som gick av stapeln på Stockholm Food & Wine. Viktor kommer från Älmhult men bor idag i Malmö där han är delägare och kock på Scandwich.

Juryns motivering:
“Beskt, syrligt, salt och sött i kombination med olika konsistenser låter som kaos i munnen men kan bevisligen också bli en finstämd smakexplosion. Det märks att vinnaren har varit väldigt noggrann och ägnat mycket tid både på att utveckla nya nyanser i smakerna och att skapa en ståtlig macka som utstrålar självförtroende.”

Viktor deltar i Mack-SM för andra gången och var inställd på revansch. Inspirationen hämtade han från hösten, vilket märktes tydligt i användandet av portabellosvamp, grönkål och morot. Målsättningen var att skapa en vegansk smakexplosion med en en bra balans mellan sött, salt, syrligt samt det feta, vilket han lyckades med genom att addera syltad citron och svartvinbärspulver samt toppa med puffade bondbönor.

–Det här känns såklart jättekul! Det betyder mycket att få ett kvitto på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara, säger mästaren själv och verkar tar vinsten med ro.

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning just till mackan. I årets tävling visade finalisterna på ett genomgående hållbarhetstänk där det klimatsmarta brödet kompletterats med fyllningar av växtbaserade och lokala råvaror. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

–Det är roligt att finalisterna i Mack-SM utgått från det faktum att bröd är något av det mest klimatsmarta vi kan äta och att de haft klimatfokus även när de skapat fyllningar. Vinnarmackan Kål Me Morot är ett kvitto på att bröd och mackor inte bara är ett gott lunchalternativ – det är också nyttigt och ett klimatsmart alternativ, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 stycken likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån kriterierna smak, utseende, innovation och hygien. Åtta finalister medverkade, segraren vann ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial