Du i Fokus
Mat & Dryck

Julbord på Eatery signerat av mästerkocken Sofia Henriksson

skriv ut
Advent är på ingång och det är dags att rusta för julbord. Förra året var det många som hoppade över julbord på restaurang pga pandemin, så i år är efterfrågan större än någonsin. Eatery var först ut att bjuda in media till smakprov, ett väldigt gott sådant. I år är det mästerkocken Sofia Henriksson som står för smakerna och de lutar åt det italienska hållet. Vad sägs om julpizza?

Sofia Henriksson vann Sveriges Mästerkock 2020 och har sedan dess släppt en kokbok och syns regelbundet i olika matprogram på tv. När hon blev tillfrågad att designa Eaterys julbord behövde hon ingen längre betänkte tid för att tacka ja. Inspirationen till julbordet har Sofia hämtat ifrån Italiens karakteristiska smaker och sedan gett den svenska julmaten en liten tvist.

De flesta tycker nog att ett svenska julbord måste innehålla hyfsat många sillsorter, griljerad skinka, köttbullar och Janssons Frestelse, sen får där gärna även vara revbensspjäll, något med grönkål och ett gäng efterrätter bla ris a la malta. Pizza är vi inte särskilt vana att se, men det finns det på Sofias julbord. Och den är så god!

På Sofias julbord hittar vi alltså de traditionella julbordsrätterna, men även kallrökt laxcarpaccio och lasagne med grönkål och tryffelrisotto. Och en hel radda med julpizzor. Favoriten på hela julbordet. och även den största överraskningen, var faktiskt julpizzan med lax och fetaost, otroligt god och dessutom väldigt fin.

Man brukar prata om att julbordet ska innehålla sju turer, och det får man utan problem in även här. Sofia har satt ihop många intressanta smaker, kanske främst bland sillarna, som tex basilika & citronsill, parmesansill, löksill med fänkål, svartpepparsill, senapssill och saffranssill. Förutom sillen finns här en väldigt fin fiskavdelning med varmrökt lax med picklade senapsfrön, kallrökt laxcarpaccio, gravad lax med apelsingremolata, dessutom skagenröra, laxmousse och det lite ovanligare inslaget boquerones (en slags strömming) med citron. Såklart finns den traditionella skinkan bland det kallskurna, men även parmaskinka, pastrami och salami för att understryka det Italienska.

Går vi vidare till småvarmt hittar vi såklart prinskorv, köttbullar och Jansons frestelse men även blodpudding med äpple. Tar vi den italienska sidan hittar vi apelsinglacerad kyckling, långbakad fläsksida, lasagne med grönkål och lammstek med färska örter. Återigen, en mix av svenskt och italiensk alltså. Vid pizzabordet serveras pizza toppad med grönkål eller med chevré, lardo, körvel och lax. Otroligt god pizza som det var svårt att slita sig ifrån.

Till efterrätt finns både klassiska julostar som cheddar, edamer och stilton – men även parmesan, taleggio och chevré. Desserterna serveras i portionsformar här finns tiramisu, saffrans creme brulée, vaniljpanacotta med lingon, pepparkakscheescake och en vagn med hemlagad äkta italiensk gelato bla saffransglass och pepparkakeglass. Är man inte mätt vid det här laget så finns det såklart även ett godisbord med bla kola, knäck, brända mandlar, praliner och marsipan.

Sammantaget kan man säga att det passar alldeles utmärkt med italienska inslag i svensk julmat. De italienska smakerna är inte lika “tunga” som ett svenska julbord ofta kan vara. Även om man äter mycket så känner man sig inte lika mätt som vid vanliga julbord. Däremot sitter man betydligt längre än vanligt eftersom det finns så mycket nytt och spännande att smaka på och som man gärna pratar om med sitt sällskap.

Sofia Henrikssons julbord serveras från och med den 24 november på Eatery Gärdet, Eatery Sundbyberg, Lumafabriken och Eatery Kungsholmen.

 

 

Text – Marlene Rindå Jikita, Bild – Pressmaterial

 

Visited 19 times, 1 visit(s) today