Du i Fokus
Mat & DryckResor

Istanbuls 10 bästa restauranger

skriv ut
Istanbul är en fantastisk stad för den som uppskattar god mat och bra restauranger – det enda problemet är att veta var man ska lägga sin bordsbokning. Turligt nog är inte svaret långt borta – här är listan på Istanbuls tio bästa restauranger.

Mikla

När Mikla öppnade 2005 var den ursprungliga idén att skapa en raffinerad och modern restaurang som skulle fånga känslan av ett kontemporärt Istanbul. Både menyn och den allmänna känslan i restaurangen återspeglar den turkisk-skandinaviska bakgrunden hos Mehmet Gürs, kocken och ägaren som var pionjär i den samtida restaurangscenen i Istanbul när han flyttade hit 1996. Tack vare sin utmärkta meny, fantastiska utsikt, gedigna service och inspirerande musik, utsågs Mikla snabbt till Istanbuls bästa restaurang, och har sedan dess fortsatt att generera finfina internationella recensioner.

En röd tråd genom restaurangens idé är att noga utvalda lokala ingredienser behandlas med största varsamhet och respekt. Kärnan i varje rätt ligger i förståelsen för landet, dess traditioner och dess folk, men tillagad med en blandning av traditionella och moderna tekniker. Restaurangen ligger i hotellet The Marmara Pera, och är inrett i en funky, retrostil med krom och 50-talsmöbler. Den magiska utsikten över staden sträcker sig till Hagia Sofia och Topkapipalatset. Mikla har legat på listan ”The Worlds 50 Best Restaurants” sedan 2015.
miklarestaurant.com

Lacivert
Lacivert är ett säkert kort i Istanbul sedan 1999 som serverar medelhavssmaker i en förfinad tappning. Kocken är Hüseyin Ceylan har skolats i Canne och Barcelona och kan hantera sina kastruller som ett äkta proffs. Restaurangen ligger i ett palats precis vid Bosporen och du kan dinera på uteserveringen på kajkanten med vattnet som granne och se när pråmar och båtar passerar. Här finns ett imponerande utbud av fisk och skaldjur. Här finns också en mycket stor vinkällare. Njut av den privata båtservicen från Rumeli Hisan, båten avgår enligt gästens önskemål, så det är bara att kontakta restaurangen.
lacivertrestaurant.com

Neolokal
Neolokal är en annan stjärna i denna metropol. Med Moder Jord som sin inspiration har kocken Maksut Aşkar och hans unga köksteam skapat kulinarisk magi av turkiska råvaror i lokala och globala klassiker. Restaurangen ligger lite undangömd på översta våningen i en byggnad med en diskret skylt som man nästan missar från gatan, men väl uppe restaurangen bjuds man på en fantastisk utsikt över Gyllene hornet genom fönster från golv till tak.

Neolokals råvaror kommer från en gård i närliggande Gümüşdere, som bedriver hållbart jordbruk, och eftersom Maksut Aşkar anser att hans matlagning ska bestå av “öppen källkod”, publicerar han sina recept på nätet med devisen “om vi inte skyddar vår mat kommer nästa generationer inte att ha något kvar i sina händer”. Genom att kombinera modern teknik och innovativt perspektiv med det lokala köket presenterar de en ny och förfinad meny. Kom hungrig och välj med fördel avsmakningsmenyn.
neolokal.com

Sunset Grill & Bar
Sunset Grill & Bar ligger vid Ulus Park, med magnifik utsikt över Bosporen, och är en av de bästa fine dining-representanterna i Istanbul sedan 1994. Under sina tidiga år introducerade Sunset det kaliforniska köket för en kräsen kundkrets, och särskilt populära blev de för sina grillade biffar. Restaurangen fortsatte att komma med innovativa idéer genom åren som att omtolka olika autentiska rätter från det turkiska köket enligt önskemål från restaurangens internationella gäster.

1999 lanserade man även Turkiets först sushibar. På Sunset Grill & Bar erbjuds fisk i spännande kombinationer, som lax- eller bläckfiskcarpaccio, sushi och sashimi av kocken Hiroki Takemura, eller hela fiskar grillade under uppsikt av kocken Hüseyin Arslan. Sunset Grill & Bar har vunnit många internationella och inhemska priser.
sunsetgrillbar.com

Tershane
Tershane är en utsökt restaurang belägen i hjärtat av Istanbul med utsikt över Bosporen och den historiska halvön. En matresa i Istanbul är inte komplett utan att ha upplevt Tershanes mezze och kebabgrill. Vinlistan är mångsidig och kan tillfredsställa de flesta besökares behov. Personalen är vänlig, servicenivån är hög och stämningen hjärtlig. Boka bord med god marginal – detta är ett populärt ställe.
tershanerestaurant.com

Aret`in Yeri
Aret`in Yeri är en taverna (meyhane på turkiska) på en av de mest kända gatorna i Istanbul, Nevizade. Det är en snygg krog med traditionella rätter i en modern tappning. Här kan du njuta av en raki, (traditionell turkisk likör), små och stora rätter och skön musik. Restaurangen är öppen varje dag, och passar för en avslappnad och för mysig kväll med vänner och familj.
aretinyeri.com

Fatih Tutak
Kocken Fatih Tutaks restaurang är en av Turkiets bästa, och den får ofta strålande recensioner i foodie-pressen. Vissa hävdar till och med att den är överlägsen många Michelinkrogar runt om i världen. Från det ögonblick man äntrar den luftiga restaurangen som domineras av ljusa trämöbler inser man att man inträtt i en annan liga, där miljön och atmosfären är fullkomligt perfekt.

Fatih Tutak har arbetat under många år i Asien, bland annat på välrenommerade The House on Sathorn i Bangkok, men det var kärleken till sina turkiska rötter och landets råvaror som förde honom tillbaka till hemlandet, med en vision om att starta en restaurang som enbart använder sig av de allra bästa råvarorna, som ost från Kars och Antakya och majsmjöl från Giresun. Han har sedan dess blivit känd för sin moderna tolkning av turkiska klassiker.
turkft.com

Giritli
Giritli grundades av Ayşe Şensılay i Bodrum och öppnade sedermera även i Ahırkapı i Istanbul. Ayşe Şensılay, som kommer från Kreta, influeras mycket av sina rötter på den grekiska ön, vilket återspeglas i hans matlagning. Giritli Restaurant är ett ställe för dig som vill äta utsökt och hälsosam mat i ett historiskt Sultanahmet-hus. En av de mest populära rätterna på Giritli Restaurant är den kretensiska förrätten av rå fisk som tillagas med olika såser och örtblandningar. Just örtblandningar är något av ett signum för restaurangen.
giritlirestoran.com

360Istanbul
Den flerfaldigt prisbelönta restaurangen 360Istanbul ligger på översta våningen i ett 1800-talshus med utsikt över de gamla ambassaderna i Beyoglu. Den har en svårslagen 360 graders utsikt över Istanbul, hela vägen från St Antoines kyrka på nära håll, över Bosporen till Hagia Sofia-moskén och ut till Marmarasjön. 360 Istanbul är öppet för lunch och middag och erbjuder en twist på modern turkisk meze blandad med internationella rätter och ett exklusivt vinutbud. På helgerna förvandlas restaurangen till Club 360, med dj:s, liveuppträdanden och dansgolv.
360istanbul.com

16Roof
Takbaren 16Roof som ligger i det schyssta Swissotel sätter guldkant på vilken kväll på stan som helst. Här kan man njuta av en utsökt måltid med stadens ljus i bakgrunden och den som vill krydda kvällen med lite puls och feststämning behöver inte gå vidare – här spelar dj:s skön musik och partystämningen vrids upp allteftersom kvällen lider.
swissotel.com/hotels/istanbul/dining/16roof

 

 

Text och bild – Joyvoy

 

Visited 32 times, 1 visit(s) today