Du i Fokus
Mat & Dryck

Gulddraken 2017

skriv ut
DN uppmärksammar Stockholms restaurang-, bar- och kaféliv genom att årligen dela ut utmärkelsen Gulddraken till värdiga näringsställen – i kategorierna kafé, bar, krog budget, krog mellan, krog lyx. Förra veckan var det dags för stor prisutdelning och fest!

Här är vinnarna:

Kafé:
Mellqvist Caffè Bar
Rörstrandsgatan 4, 08-30 23 80
Här blir man välkomnad som en stammis direkt – samtidigt som man får dricka sitt kaffe ifred om det är det man längtar efter. Lokalen är lugn och varm, tulpanerna på bordet precis lagom överblommade, kaffet perfekt och äggmackan ljuvlig. Mellqvist Caffè Bar följer med i utvecklingen utan att förlora sin själ – och nu är de bättre än någonsin.

Bar:
Yuc!
Norrtullsgatan 15, 08-30 00 81
http://www.yuc.se
I glasen balanseras hetta och fräschör, från högtalarna dundrar flirtig hiphop – och varje beställning i baren får lika omfattande omtanke. Skicklig kunskap kring hantverket ligger som en självklarhet i bakgrunden, men här kommuniceras mer fest än nörderi – mer smak än styrka. Må det bli en vägvisare för Stockholms barscen 2017.

Krog Budget:
800 grader
Sigtunagatan 17, 08-408 205 70
http://800grader.se
Här tas den moderna tidens snabbmat till nya nivåer. Alla detaljer sitter; umami-maffiga smaker, krispig textur, kreativa men ändå välbalanserade fyllningar på perfekt gräddade bottnar. I sällskap av vänner, vin och musik hänger vi vid långborden och vill aldrig gå hem. Såvida vi inte får pizzan med oss i en Ebba Grön-cool kartong förstås.

Krog Mellan:
Portal
St Eriksplan 1, 08-30 11 01
http://portalrestaurant.se
Mat, miljö, service, stämning. Allt är på topp i denna vackra och välkomnande restauranglokal. Matlagningen är chosefri men av högsta klass samtidigt som miljön varken kräver slips eller aftonklänning. Hit går vi med barn, svärföräldrar, vänner och på dejt – och vi kommer mer än gärna tillbaka, igen och igen.

Krog lyx:
Adam/Albin
Rådmansgatan 16, 08-411 55 35
http://adamalbin.se
Det perfekta mötet mellan lyx och kvarterskrog. Den fasta menyn bjuder på stora upplevelser i litet format, överraskningar kombinerade med välbekanta smaker. I den ombonade lokalen känner man sig som hemma, och i kombination med uppmärksam service och utmärkt vinlista får vi ett krogbesök som är övertygande helt igenom.

Gulddraken gillarhederspristagare:
A A Gill, postumt
Sturehof
Take Over

Mottagare av stipendiet Framtidsdraken:
Rebecka Norrby
Signe Åberg

Text – DN, bild – Hans Friden

Visited 14 times, 1 visit(s) today