Du i Fokus
DryckMat & Dryck

Vilken vintyp är du?

skriv ut
Gillar du rött, vitt eller rosa? Föredrar du mustigt eller fruktigt? När det kommer till vin finns det en uppsjö av färger, smaker och sorter att välja mellan och det kan ibland kännas omöjligt att veta vad man ska leta efter för att få det man verkligen tycker om. Men det finns enkla sätt. The Wine Companys sommelier reder ut hur du kan ta reda på vilken vintyp du är och vilka viner du bör testa beroende på vad du gillar.

Få drycker är så omtyckta och omskrivna som vin. Men det kan vara svårt att hitta rätt i vindjungeln. Om du vill ta reda på vilken vintyp du är tipsar The Wine Company om att avgränsa sig och starta med att identifiera vilka smakinriktningar du gillar bäst. Röda viner kan vara fruktiga, fylliga, lätta eller sträva medan vita viner ofta definieras utifrån fruktighet, fyllighet och sötma.

– Det finns cirka 8 000 olika varianter på druvor och av dessa används omkring 150 olika till vinframställning. Det är därför inte så konstigt att det kan vara svårt för en nybörjare att hålla koll på vilken som är vilken och vad man föredrar. Det enda sättet att ta reda på vad som passar ens egna smaklökar är genom att pröva sig fram. Men för att börja någonstans är smaktyperna en bra start, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Lätta viner
Lätta viner kännetecknas av att de är ljusare i färgen. De har en friskhet och är mjuka. Vanligtvis har de inte lagrats på fat. Smaker som hallon, jordgubbar och röda vinbär i kombination med örter hittas ofta i dessa viner. Exempel på lättare viner är pinot noir och gamay.

Fruktiga viner
Fruktiga viner har tydliga inslag av fruktsyra som ofta känns på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Röda fruktiga viner har ofta inslag av mörka bär, plommon och körsbär. I vita viner med hög fruktsyra kan istället smakerna av äpple, citrus, krusbär dominera. Chardonnay och Riesling är exempel på två fruktiga vita viner.

Fylliga viner
Fyllighet är en konsistens och kan beskrivas som vinets tyngd i munnen, vilket innebär att det har en hög smakkoncentration. Ett fylligt vin har mycket aromämnen som fyller munnen och ger en intensiv smakupplevelse. Amarone är exempel på fylligt vin, samt druvan Malbeck.

Sträva viner
Tanniner är det som skapar den sträva känslan i främst röda viner. Tanninet finns i druvans kärnor och skal och skiljer sig i mängd för varje druvsort där de blå, vilka röda viner i huvudsak framställs av, innehåller mest. Ett vin som upplevs som strävt med en torr känsla i munnen är alltså rikt på tanniner. Strävhet ger struktur till vinet och är en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas fint av lagring. Nebbiolo och Cabernet Sauvignonär exempel på druvor som ger tanninrika viner.

Söta viner
Vita viner upplevs som olika söta. Sötma och fruktsyra balanserar varandra där hög fruktsyra gör att vinet upplevs friskare och mindre sött medan söta viner upplevs ha lägre syra. Semillion och muscat är exempel på vita druvor som används vid tillverkning av sött vin.

Tips på viner med olika smakinriktningar:

Smaktyp: ungt & friskt
Etichetta Oro Gavi – 2016 Gavi DOCG Tenuta La Marchesa
Det här är ett Gavi för alla som sätter värde på de finstämda vinerna från Piemonte. Tenuta La Marchesa har vunnit otaliga priser. Och det är inte undra på! Den lätt krämiga mineraliteten, smaken av citrus, mynta och apelsi och den livligt friska avslutningen. Etichette Oro är som stöpt för en kväll med goda vänner. Passar till fisk, skaldjur alt. aperitif.

Pris: 119 kr
Artikel-nr.: 264084

Smaktyp: fruktigt & smakrikt
Narbo Martius Chardonnay – 2017, Côteaux de Narbonne IGP Gérard Bertrand
Vinregionen runt Narbonne vid Medelhavet har ett typiskt medelhavsklimat med heta, torra somrar och milda vintrar. Här frodas vinstockarna bland pinjeskogar och milda havsbrisar. Bertrands Chardonnay är ett komplext och moget vitt vin med doft av äpplen, mango och vita blommor. I gommen är det fylligt och välbalanserat. Passar bra till aperitif, vegetariskt och vitt kött.

Pris: 119 kr
Artikel-nr.: 619959

Smaktyp: fruktigt & mjukt
Arusha Cabernet Sauvignon – 2017, WO Robertson
Den entusiastiske vinmakaren Marc Kent på vingården Boekenhoutskloof går sin egen väg. Arusha är ett typiskt cabernet sauvignon med en behaglig doft av svarta vinbär, mörka körsbär och skogsbär. I gommen framträder ett mjukt, sammetslent vin med runda tanniner och en diskret syra. Även här är det mörka bär som sätter tonen tillsammans med milda karamelltoner. Passar bra till kyckling och lamm.

Pris: 89 kr
Artikel-nr.: 251438

Smaktyp: kraftigt & kryddigt
Cristóbal Colón Reserva – 2013 Calatayud DO
Detta förstklassiga vin är tillägnat en av den spanska historiens största personer: Christofer Columbus. De tre olika druvsorterna tempranillo, garnacha och syrah kommer från gamla vinstockar som bidrar till intensiva aromer. ”Reserva” innebär att vinet har lagrats i 36 månader, varav 12 i barriquefat. Ett komplext, uttrycksfullt vin med struktur som dessutom är mycket prisvärt. Passar till rätter av nöt och vilt.

Pris: 119 kr
Artikel-nr.: 838055

 

Text The Wine Company, bild – Marlene Rindå Jikita och The Wine Company

 

Visited 3 times, 1 visit(s) today