Du i Fokus
Dryck

Sangria de la playa med somriga tapas

skriv ut

Lagom till försommaren släpptes nyheten Sangria de la Playa, en elegant röd sangria som är lika god precis som den är som att blanda i förfriskande drinkar. Kryddigheten och mustigheten gör att den smakar gott även under andra tider på året.

Tänk dig en härligt, värmande ljummen vårdag vid Medelhavet, då solens strålar värmer, och sommarens brännande hetta ännu inte har infunnit sig. Eller en höstdag på sydligare breddgrader, när det fortfarande är varmt i luften och du vandrar utmed strandpromenaden eller sitter på uteserveringen i en pittoresk spansk badort.

– Det är den underbara känslan vi här vill förmedla i ett glas. Häll upp ett stort glas fyllt med frukt, is och den röda sangrian tillsammans med lite oliver vid sidan och dröm dig bort till en rofylld semester på ett mysigt strandkafé. Solen värmer och drycken förstärker den varma känslan, men är samtidigt svalkande och läskande god, säger Anna Rönnlund, Brand Manager på Anora Wine Sweden.

Sangrian är klar att dricka direkt från boxen, men kan även avnjutas på många andra läckra sätt. Toppa glaset med soda och få ett läskande alternativ med lägre alkoholhalt. Eller blanda en cocktail och servera som fördrink på trädgårdsfesten i väntan på att grillen ska tändas.

Sangria de la Playa har en generös smak av apelsin och kanel tillsammans med en balanserad komplexitet av andra kryddor som bland annat kryddnejlika och kardemumma. Kryddnejlikan ger en smak av jul, vilket blir lite förvirrande när testet görs en varm försommardag. Sol och 25 grader varmt gifter sig kanske inte med julsmaker, ändå är det helt ok! Med is och frukt blir det både fräscht, svalkande och somrigt.

Varför inte göra som spanjorerna och ställa fram några tapas på bordet? Servera sangria till, vackert upphälld i en glaskaraff med apelsinskivor, äppelklyftor, jordgubbar och massor av is. Här nedan finns recept på smakrik Salmorejo (spansk kall tomatsoppa) och den ”vita gazpachon” Ajo blanco, som passar utmärk till Sangria de la Playa. Det kan också vara gott med sotade spritärtor och en smakrik chorizoröra tillsammans med lite bröd.

Chorizo à la cidre

Chorizo à la cidre är en härlig tapasrätt med chorizokorv i en härligt syrlig och söt marinad/sky gjod på cider. Välj gärna en chorizo med hög kötthalt.
5 st chorizo
2 dl torr cider

Skär korvarna i 1–2 cm tjocka skivor. Lägg i en liten kastrull, tillsätt cidern och koka på medelvärme tills cidern har reducerat ner till en sirapsliknade konsistens. Lägg upp i en skål.

Sotade spritärtor

Sotade spritärtor med ost och mandlar kompletterar tapasbordet med härlig sälta och fräscha gröna toner.
200 g spritärtor
50 g Manchego
2 msk finhackad gräslök
1 näve rostade mandlar, hackade
Salt
Peppar
Olivolja

Grilla ärtorna så varmt som möjligt i 30 sek, blanda med mandlar, gräslök, salt, peppar och olivolja. Riv över Manchego ost. Lägg upp i en skål.

Ajo Blanco – Vit kall soppa

En vit och underbar kall soppa som passar perfekt en varm sommardag i trädgården eller på stranden. Grilla eller rosta lite rustikt vitt surdegsbröd och doppa i soppan.

150 g skållad mandel
50 g surdegsbröd utan kant
1 st vitlöksklyfta
3 msk sherryvinäger
1 Näve gröna vindruvor
300 g vatten
125 g olivolja
1 näve isbitar
Salt

Blanda allt utom isen kvällen innan. Låt stå i 12 timmar och mixa sedan allt slätt, tillsätt isen och mixa slätt igen. Smaka av med salt. Servera soppan med olivolja och halvtorkade eller skivade färska vindruvor. Serveras kall med grillat eller rostat bröd till.

Torkade vindruvor

Skala vindruvor, blanda med lite olivolja, sprid ut på en plåt och låt torka i 1timme i ugnen på 140°. Ta ut och låt svalna.

Salmorejo – Röd kall soppa

En kall röd och god tomatsoppa med lite sting, går snabbt att göra till tapasbordet eller utflykten. Servera med grillat eller rostat rustikt surdegsbröd.

3 st tomater
50 g surdegsbröd utan kant
1 st vitlöksklyfta
3 msk sherryvinäger
2 tsk tabasco
1 näve isbitar
125 g olivolja
Salt
Peppar

Skålla tomaterna i kokande vatten och kyl i isbad. Mixa allt utom olivolja och hälften av isbitarna till en slät smet. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle och varva med resterande isbitar. Mixa igen till en slät smet. Kyl direkt. Serveras kall med grillat eller rostat bröd till.

Sangria de la Playa är i linje med Anoras genomgående strävan mot hållbara produkter och förpackningar. Drycken är ekologisk och säljs i en klimatsmart, återvinningsbar 1,5-liters bag in box. Finns i Systembolagets samtliga butiker i hyllan för smaksatta viner.

Sangria de la Playa
Artikelnr: 13050
Pris: 139 kr

Text – Marlene Rindå Jikita, Recept och Bild – Anora

Visited 60 times, 1 visit(s) today